10:06

17.02.2021

10:06

17.02.2021

Bojan Tomić, RTK2

Na predlog učenika Ekonomsko-trgovinske škole “Jovan Cvijic” u Štrpcu, a uz podršku i saradnju nastavnika Srpskog jezika i književnosti kao i nadležnih iz Doma kulture, počelo je sređivanje biblioteke koja duže vreme ne radi.

Biblioteka u Štrpcu, u sklopu Doma kulture, duže vreme nije mesto gde ljubitelji pisane reči mogu po omiljeno štivo. Sve je počelo kada je dugogodišnja bibliotekarka penzionisana, mesto ostalo upražnjeno, a knige prepuštene prašini.

“Do tih knjiga je teško doći jer su blago rečeno u jednom haotičnom stanju, te knjige su neraspoređene, odnosno nisu složene da bi mogle da budu dostupne učenicima, i zbog toga naši učenici su predložili da porazgovaramo sa direktorom Doma kulture kako bi smo našim radom pomogli da se ta biblioteka donekle sredi, da se te knjige slože kako bi bile vidljive i dostupne našim učenicima za čitanje”, istakla je Dušanka Ilić profesor srpskog jezika i književnosti.

Iako se isprva verovalo da je posao lak, ispostavilo se da bogat knjižni fond nije lako srediti, zbog čega, kažu, računaju i na pomoć penzionisane bibliotekarke.

“Mi nismo ni bili svesni u sta se upuštamo, i koleginice i učenici koji rade zajedno sa nama, naravno volonterski, nismo u trenutku bili svesni kolika je naša obaveza a i koliko je malo naše znanje u smislu da ne znamo da sortiramo sve knjige i tako da će nam značiti svaka vrsta pomoći. Očekujemo pomoć bibliotekarke koja je penzionisana ali volontiraće zajedno sa nama. Pokušaćemo da što pre biblioteku dovedemo u stanje koje će biti dovoljno dobro da mogu knjige da se pozajmljuju i da deca mogu da dolaze da uzimaju knjige i da čitaju”, dodala je Dušanka Ilić.

Imajući u vidu da su ovu nesvakidašnju akciju pokrenuli učenici iz Štrpca, budi se nada da mladi ipak nisu zaboravili vrednost knjige, kao ni zapaženje u Selimovićevoj Tvrđavi da će te knjige, čak i kada ih ostaviš, srdačno dočekati, uvek spremne da otpočnu razgovor s tobom.