22:49

17.02.2021

22:49

17.02.2021

Bojan Tomić, RTK2

Mnogi smatraju da je proizvodnja cveća grana poljoprivrede u kojoj nema pauze ni u jednom periodu godine. Proizvođači cveća kažu da ovaj posao ne predstavlja obavezu već zadovoljstvo i ljubav. Pripreme za početak sezone cveća uveliko su u toku.

Proizvodnja cveća, baš kao i ostalih biljaka, složen je proces. Pored rada, bitno je imati i volje, to je specifičan, ali i unosan posao, zato se porodica Aleksandra Ilića već godinama bavi upravo cvećarstvom.  

“Ovo je najzahtevniji deo godine za proizvođače i ako se sada nešto omane nema popravke. U ovom period ako nešto smrzne previse bi bilo kasno da se nešto obnovi ili da se dobije novi rasad. Tako da je sada ovde grejanje, oživljavanje, spremanje za rasađivanje koje počinje za mesec dana i sve u svemu je baš odgovoran deo godine za proizvodnju cveća. Kao što sam pomenuo u plasteniku postoji grejanje i ko hoće malo ozbiljnije da se bavi ovim poslom bez grejanja ne može. Ima biljaka koje su dosta otporne na primer neke muškatle ili viseće petunije i one mogu sa nekim pokrivanjem u plasteniku da izdrže i veliki minus, ali sa druge strane ima biljke kojime je baš grejanje neophodno”, rekao je Aleksandar.

Najbitnije je prilagoditi temperaturu u plastenicima, iako je to uglavnom teško u periodu kada su spoljne temperature znatno niske.

“Kao što ljudima smeta taj temperaturni šok ne odgovara ni biljkama. Znači one su krenule jer je bilo 10 dana malo toplije vreme i to se odmah primetilo da praktično vidiš iz dana u dan da biljka raste, zatim kao sada od jednom baš hladno vreme šokira biljku. Naravno mi grejanjem pokušavamo da nadomestomo tu temperaturnu razliku i da ublažimo taj šok ali opet nije to dovoljno”.

Ranijih godina Aleksandar uzgajao više sorti cveća, sada je to drugačije.

“Pokušavam da nekih pet približno sličnih sorti gajim, a najzastupljenije su muškatle, viseće petunije, begonije, zatim nekog ukrasnog žbunja koje sedi napolje i pokušavam da ubacim neke vrste višegodišnjeg cveća”, zaključio je Aleksandar Ilić.

Smatra se da cveće nema  samo ulogu da ulepša prostor i okolinu gde živimo. Mnoge su biljke dobri prečišćivači vazduha, i njihova uloga je višestruka.