21:42

18.02.2021

21:42

18.02.2021

Bojan Tomić, RTK2

U Domu kulture u Gračanici u toku je šesta likovna kolonija koja nosi naziv "Jesen u Prizrenu”. Sedmodnevna likovna kolonija je počela 16.i  traje do 23.februara. Nakon zavrsene kolonije izložba radova biće održana u Gračanici i Prizrenu.

Ranijih godina likovna kolonija “Jesen u Prizrenu” održavala se u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.

“Na žalost ove godine nismo u Prizrenu već smo ovde u galeriji doma kulture u Gračanici, zbog epidemioloških mera I mogućnosti da slikari budu odvojeni jedni od drugih odlučili smo se za takav korak.Naravno imamo u planu da posetimo Prizren i sva mesta koja su nastradala u pogromu 2004.godine. Sama likovna kolonija “Jesen u Prizrenu tematski jeste vezana za Prizren kao dragulj srednjovekovne kulture I umetnosti, i ovim nastojimo da  na poseban slikarski način obnovimo samu svetinju”,istakla je ispred Doma kulture u Gračanici Maja Todić.

Sedam slikara će tokom likovne kolonije stvarati umetnička dela.

“Lepo je i pre svega ono što pleni je gostoprimstvo ovih ljudi ovde.Okruženi smo svetinjama to stvara neku ambijentualnu lepu atmosferu,malo slikamo malo obilazimo znamenitosti. Ja sam samo slikar predela i pejzajža,ali  kolege različito slikaju, recimo slika se Gračanica u više verzija,zatim slikaju se različiti kosovski predeli”,istakao je akademski slikar Dejan Krga.

“Započeo sam dve slike za slikarsku koloniju, i te dve slike ostaviću ovde, to su motivi Prizrena i Sveti Arhangeli, i poneo sam još nekih platana I njih ću da završim za sebe. Ovde ima dobre inspiracije za rad. Upravo radim neke akvarele malo vežbam ruku a kasnije prolazim ulje na platnu”, kaže slikar Đorđe Stanić.

Nakon završene likovne kolonije biće održane dve izložbe: prva 17.marta u galeriji Doma kulture u Gračanici, dok će druga izložba biti održana na Spasovdan u crkvi Svetog Spasa u Prizrenu.