11:14

06.04.2021

11:14

06.04.2021

RTV KIM

Uvođenje novih antikovid mera na Kosovu uticalo je na odlaganje značajnih pozorišnih događaja u Gračanici.

Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.

„Nekako se baš pogodilo da su nove vanredne mere kosovske vlade donešene kada ova dva značajna događaja za naše pozorište treba da se održe, ali jednostavno to ne možemo posmatrati nikako drugačije nego kao neku vrstu više sile. Prinuđeni smo da predstavu „Deobe“, kao i festival „Mali Joakim“ odložimo za maj. Na taj korak smo se odlučili prvenstveno zbog toga što je i za „Deobe“ i za festival „Mali Joakim“ bio predviđen dolazak velikog broja gostiju iz drugih delova Srbije i drugih pozorišta, pa ne bi smo želeli ni na koji način da ugrozimo njihovo zdravlje i bezbednost, niti da protivrečimo merama koje su, kada je zdravlje u pitanju, ispred svega“, kazao je za RTV KIM Prdrag Radonjić direktor Narodnog pozorišta sa sedištem u Gračanici.

Uprava Narodnog pozorišta već razmišlja o novim terminima održavanja festivala „Mali Joakim“, kaže Radonjić, ali dodaje da će sve zavisiti od razvoja epidemiološke situacije.

„Jutros smo krenuli da pregovaramo o rezervnim terminima za maj. Što se tiče „Malog Joakima“ videćemo da li će se on odvijati u terminu između 10. i 16. maja ili od 17. do 23. maja. To su neke dve solucije oko kojih trenutno pregovaramo, a što se tiče „Deoba“ o tome ćemo morati da se dogovaramo sa rukovodstvima Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Nišu i nađemo neki rezervni terimin“.

Takođe, konferencija za štampu povodom premijere predstave „Deobe“ koja je bila najavljena za četvrtak u 12 časova je otkazana.