21:53

06.04.2021

21:53

06.04.2021

Svetlana Staletović, Radio Kosovo 2

Pavlina Radovanović iz Orahovca je jedanestogodišnjakinja koja je za kratko vreme uspela da privuče pažnju javnosti i da svojim prelepim glasom osvoji mnoga srca. Ova mlada i ambiciozna devojčica je učenica petog razreda osnovne škole “Dositej Obradović” iz Orahovca.

Pavlina Radovanović za Radio Kosovo 2 kaže da je prvu put zapevala kada joj je bilo samo pet godina. Kasnije njen talenat za etno muziku i pevanje prepoznao je Gavrilo Kujundzić, osnivač grupe "Kosovski božuri".

"Pored etno pesama volim da pevam srpske kosovske pesme i izvorne pesme”, kaže Pavlina.

Pavlina je nedavno na poklon dobila klavir zahvaljujući prilozima fonda “Osmeh na dar”, Viktora iz Londona, Dražena iz Hjustona i Dečanskog Fonda uz saradnji oca Isaije iz manastira Visoki Dečani.

Svoje prve akorde i note na klaviru, Pavlina uvežbava sa Nemanjom Đorđevićem profesorom klavira iz muzičke škole “Stevan Mokranjac" iz Lapljeg Sela.

“Veoma sam srećna kada nam čas počne, ali sam  veoma tužna kada se završi. Od kada sam dobila klavir, iskreno, stvarno je mnogo lakše. Do sada sam naučila da sviram pesmu "Leptiriću šareniću” preko zoom aplikacije. Mislila sam da će biti veoma teško, ali nije. Profesor mi je rekao da kada završim sa vežbama i dobro savladam sviranje, kasnije ću moći da istovremeno i sviram na klaviru i pevam”, kaže Pavlina.

Pavlininim aktivnostima nema kraja, otkrila nam je da je zanima sport. Ova jedanestogodišnja devojčica na improvizovanom terenu u Orahovcu trenira fudbal i to na poziciji golmana.

Pavlina je fudbal zavolela zbog Milana Borjana golmana  Crvene Zvezde iz Beograda. Dodaje da je o njemu često slušala, ali i gledala sve njegove utakmice. Nije ni sanjala da će ga jednoga dana i upoznati, i to zahvaljujući fondaciji “Delije” iz Beograda koja je nedavno obišla Orahovac.

“Ja sam brzo otrčala do kuće i napisala pismo za Borjana i dala njima da mu odnesu. Oni su mi rekli da kada budem imala prilike da dođem u Beograd odvešće me na stadion Crvene Zvezde. Imala sam prilike da odem u Beograd i tog dana sam i upoznala Borjana. Ne mogu da vam opišem kako je bilo. Tresala sam se cela, nisam mogla da pričam od straha. Otrčala sam do starije sestre I zagrlila je, pa sam skupila hrabrosti i otrčala do Borjana i njega zagrlila. Poklonio mi je njegove rukavice sa njegovim potpisom, dres sa potpisima svih igrača Crvene Zvezde, šolju, olovke, gumice i hemijske”, kaže Pavlina.

Dok smo razgovarale, Pavlina je u ruci je sve vreme držala jedan privezak koji joj je veoma drag i bez kog nikuda ne ide. Privezak je dobila od humanitarne organizacije "Božur za decu Orahovca”, koji joj je poklonilo nevladino udruženje “Pandurica” iz Nikšića. Cilj te organizacije je prikupljanje  sredstava za izgradnju fiskulturne sale za srpsku decu i omladinu Orahovca.