16:34

16.04.2021

16:34

16.04.2021

Mirjana Radovanović, RTK

Posle više od godinu dana života bez muzike i festivala stižu konačno pozitivne vesti.

Ugledajući se na primere i praksu iz evropskih zemalja poput Španije, Velike Britanije i Nemačke, Fondacija Exit i Lovefest kreirali su inicijativu pod nazivom “Safe Events Serbia” u okviru koje su definisana četiri potencijalna scenarija koja vode ka normalizaciji života i vraćanju muzičkim događajima.

Inciijativa “Safe Events Serbia” pokrenuta je u cilju kreiranja posebnog i proverenog paketa mera, koje je moguće preduzeti kako bi se u Srbiji uskoro mogli organizovati događaji većeg formata. Osim festivala Lovefest i Exit, inicijativu su podržali i Arsenal fest, Beerfest, Udruženje promotera i tiketing agencija Srbije, kao i pokret “Spasimo muziku”. 

Na sastanku sa predstavnicima Grada Beograda donesena je odluka da se protokol Inicijative podnese Vladi Republike Srbije i uz mere propisane od strane Zavoda za javno zdravlje usvoji kao osnovni dokument za postupno vraćanje normalnom životu u celoj Srbiji. 

Prema rečima direktorke festivala “Lovefest” Zlatane Pavlović to je bio drugi konstruktivni sastanak koji su imali sa predstavnicima Grada i zdravstvenih institucija. 

“Кreirali smo četiri potencijalna scenarija u okviru kojih je moguće vraćanje event industrije na nivo pre pojave virusa, kao i normalizacija života u našoj zemlji, a na Vladi je da odluči da li će ih dopustiti i uz koje mere”, rekla je Pavlovićeva. 

Organizator Exit festivala Dušan Кovačević je rekao je su Srbija i Velika Britanija lideri u vakcinaciji, ali da za „otvaranje” treba da uzmemo njihov primer. 

“Velika Britanija će od sredine maja dozvoliti događaje do 10.000 ljudi, a od 21. juna ukinuti sve restrikcije. Neophodno je mladima dati viziju normalnog života i poslati poruku nade. Time ćemo ih pozvati da nose maske, da se vakcinišu i poštuju mere opreza. To je najbrži način da prevaziđemo ovu krizu”, istakao je Кovačević.