19:31

06.05.2021

19:31

06.05.2021

Nova S

Platforma Dizni plus ukinula je nekoliko crtanih filmova na kojima su generacije dece odrasle. Čelnici kompanije, tim povodom, rekli su da se ovi crtaći rasistički i da sadrže neprihvatljive stereotipe.

Snežana i sedam patuljaka, Dambo, Petar Pan, Knjiga o džungli, Mačke iz visokog društva, Maza i Lunja više nisu najreprezentativniji crtaći za decu, smatra Dizni. 

Petra Pana zabranili su navodno jer ismeva domorodačku kulturu, jer Indijance prikazuje kao ljude koji „pričaju nerazumljivim jezikom“ i naziva ih „crvenokošci“. U Mazi i Lunji, sijamske mačke podgrevaju azijske stereotipe, a kralj Luj iz „Knjige o džungli“ je „rasistička karikatura Afroamerikanca.“ Psiholog i novinar Miša Stojiljković ovo vidi kao preispitivanje crtanih filmova jer su neki od njih nastali pre pola veka.

„Stvari su se značajno promenile i razumem potrebu da se negde preispitaju sada ti stavovi koji su iznošeni implicitno ili eksplicitno u tim crtanim filmovima i razumem da kao društvo sada svi i mi u Srbiji i svuda u svetu treba da na bitno drugačiji način posmatramo odnose između muškaraca i žena. Da na drugačiji način sagledavamo temu porodičnog nasilja, seksualnog nasilja“ kaže Miša Stojiljković, autor emisije „Tata ti si lud“.

Sa druge strane, Stojiljković smatra da su deca danas mnogo više okružena nasilnim porukama na internetu i u medijima.

„I onda sada izvući mali crtani film kao sada to treba da bude krivac i žrtva i sad ćemo da ga izbacimo, a sa druge strane imamo političare širom sveta koji pozivaju na linč, govor mržnje šire, otvoreno proganjaju pripadnike nekih zajednica na osnovu njihove zajednice, rase, pola itd, e to je onda problem“ kaže Stojiljković.

Sagovornik Nove S podseća i na važne poruke koje su ovi crtaći slali deci, ali i odraslima i dodaje da je ona najbitnija o odrastanju Petra Pana, koji neće biti zaboravljen.