21:14

06.05.2021

21:14

06.05.2021

BBC, N1

Reper Donald Glover, koji nastupa pod imenom Čajldiš Gambino, optužen je da je plagirao drugog muzičara u svojoj čuvenoj numeri This is America, prvoj rep pesmi koja je osvojila nagradu Gremi.

Emelik Nuosuoka, čije je scensko ime Kid Ves, tvrdi da je Glover plagirao njegovu pesmu Made in America, koja je objavljena dve godine ranije, javlja BBC.

„Sadržaj, struktura i tema muzičkog teksta“ dve pesme je „očigledno slična“, naveo je on u dokumentima podnetim sudu u Njujorku.

Glover se još uvek nije oglasio povodom optužbe.

This is America bila je jedna od pesama o kojima se najviše pričalo 2019. godine, kada je dobila i nagradu Gremi.

Govorila je o rasnoj nejednakosti, policijskoj brutalnosti i oružanom nasilju, a pratio ju je i provokativan muzički video.

 

Međutim, u sudskim dokumentima Kid Ves navodi da njegova i Gambinova pesma dele „prepoznatljivu i jedinstvenu vokalnu kadencu, ritam, tajming i izraz“, a refreni su u istom metru.

U tužbi se navodi da je sličnost u sadržaju i izvođenju „toliko upadljiva da ne može biti slučajnost“ i da je „bilo koji laik može čuti“.

Reper je takođe unajmio muzikologa da uporedi dve pesme. Muzikolog je zaključio da „ove sličnosti verovatno nisu slučajne“, kaže se u dokumentima predstavljenim sudu.

Kid Ves ne pominje koliku odštetu traži putem suda, ali tvrdi da su Gambino i njegovi saradnici zaradili „stotine miliona dolara“ od pesme This is America.

Tužbom su obuhvaćeni i Gambinova muzička kuća RCA, kao i dvojica muzičara koji su pevali prateće vokale na pesmi.

Prilikom jedne ranije optužbe za plagijat, Gambinov menadžer je tvrdio da pesma njegovog klijenta potiče iz 2015. godine, i da postoje kompjuterski fajlovi koji to dokazuju.

Ako je to tačno, This is America je nastala pre Kid Vesove Made in America, koja je prvi put objavljena na Saundklaudu u septembru 2016. godine.