13:02

08.05.2021

13:02

08.05.2021

Nova S

Titula Evropske prestonice kulture predata je sinoć gradovima koji će biti njeni nosioci 2022. godine - Novom Sadu (Srbija), Ešu (Luksembrug) i Kaunasu (Litvanija). Titulu su predali hrvatska Rijeka i irski Golvej, a svečana ceremonija je, zbog pandemije koronavirusa, bila organizovana onlajn, uz prenos na irskoj televizijskoj mreži TG4.

„Naša krilatica ‘Za nove mostove’ proizlazi iz identiteta Novog Sada, u čijoj su burnoj istoriji upravo njegovi mostovi imali ključnu ulogu. Na tome počiva i program projekta Evropske prestonice kulture, na stvaranju novih mostova, onih neuništivih, kojima ljudi i procesi stvaraju prostore i programe, trajne legate. Te mostove gradimo i između gradova – bivših, sadašnjih i budućih Evropskih prestonica kulture, čije temelje čine ovi dugotrajni procesi i jačanje kapaciteta različitih aktera. Mostovi koji nas povezuju kao gradove – prestonice kulture, stavljaju naše lokalno kulturno nasleđe u okvire evropskih vrednosti i evropske kulturne baštine i tako radimo na onome što je naša zajednička budućnost, ne zaboravljajući ono što je naša prošlost”, rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Solidarnost i podrška između gradova – prestonica kulture istakla se i tokom protekle godine, koja je bila naročito izazovna zbog pandemije, a posebno za gradove koji su u tom trenutku bili nosioci titule – Rijeku i Golvej, saopšteno je iz Fondacije. Ova dva grada zato su titulu nosila duže, do 30. aprila 2021. godine, dok je za Novi Sad pomerena na 2022. godinu.

Direktorka „Golvej 2020 – Evropska prestonica kulture Patriša Filbin rekla je da su u programu svečane ceremonije iz tog grada u onlajn formatu predstavljeni samo neki od najzanimljivijih pozorišnih, muzičkih, plesnih, cirkuskih i vizuelnih umetnosti. Prikazan je rad 600 umetnika i organizacija koji su učestvovali u programu od 2020. godine.

Program predaje titule može se pogledati na platformi TG4, kao i na sajtu Fondacije. Svečana ceremonija otvaranja programa Evropske prestonice kulture u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022. godine, a zatvaranje biti 31. decembra 2022. godine.