23:16

08.05.2021

23:16

08.05.2021

KoSSev

Predstava „Antigona“, prema Sofokleovom tekstu, u režiji Nenada Todorovića, premijerno je izvedena večeras u Domu kulture u Gračanici. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

Кomad „Antigona“ je jedan od nosećih stubova antičke kulture koji drže sigurnu kuću evropske civilizacije. Njen etički temelj je i koren iz kojeg se razgranalo pozorište koje poznajemo, poruka je nakon premijere.

Ova naša „Antigona“ je nastala kroz suprotstavljanja Sofoklove, Anujeve i Brehtove Antigone, Kroz Eshilovu „Sedmoricu protiv Tebe“ i umetnute songove, poručuju iz pozorišta.

Pored Todorovića, koji je i adaptirao Sofokleovu dramu, autorsku ekipu čine još: scenograf Goran Stojčetović, kompozitor Bratislav Radovanović, kostimografkinja Bojana Кostadinović, masker Dragan Smiljanić. Za scenski pokret i koreografiju bila je zadužena Isidora Stanišić, dok je autor patoloških nalaza dr Vladimir Jakšić.

U predstavi igraju: Gorica Regodić, Igor Damnjanović, Jelena Orlović, Miloš Đuričić, Branko Babović, Miloš Đuričić, Nebojša Đođević.

Predstavu „Antigona“, nakon premijernog igranja na Кosovu, ubrzo će imati prilike da vidi i publika širom Srbije.