07:28

09.05.2021

07:28

09.05.2021

N1

Vreme jugoslovenskog Crnog talasa je iznedrilo FEST, rekao je glumac Rade Šerbedžija govoreći na konferenciji za medije FEST-a. Šerbedžiji je sinoć, na otvaranju ovog festivala uručena nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Rade Šerbedžija je pohvalio organizaciju FEST-a za hrabrost. „Treba uprkos svemu pokušati održavati ritam naših života. Potrebe našeg tela i duha. Zato vam ja čestitam“, kazao je.

O nagradi „Beogradski pobednik“, doajen glume sa ovih prostora je rekao da za njega ta nagrada znači jako mnogo.

„Znači pre svega pripadnost jednoj kulturi koja ima svoje ime i prezime: to je kultura južnoslavenskog naroda. U našoj zemlji Jugoslaviji sam imao čast da igram u filmovima majstora, iz vremena jugoslovenskog Crnog talasa, koje je zapravo iznedrilo FEST. U tom smislu sam jedan od predstavnika jugoslovenskog filma”, kazao je.

Šerbedžija je komentarisao i svoje učešće u filmu „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ Milana Trenca, koji se premijerno u Srbiji prikazuje na FEST-u. „Iznad svega me fascinirao panslavizam. Petar Hektorović je bio istinski panslaven – govorio je o ujedinjenju Slavena, da je taj slavenski narod veliki narod, i da govori najvećim jezikom na svetu“, dodao je glumac.

Reditelj Milan Trenc je rekao da mu se nikad nije desila takva sinergija u radu na filmu kao sa Radetom Šerbedžijom.

„Rade mi je kroz niz telefonskih razgovora dao nekoliko natuknica za film, koje su ga zapravo kompletno promenile. Rade i ja u ovom filmu smo stvarno saradnici. Meni se nikad nije desila takva sinergija kakvu sam imao s njim. Bio je to jako naporan projekt, ali sve je bilo radi toga da ja i on sprovedemo u delo tu stvar, koju nam je zapravo Petar Hektorović iz neke druge dimenzije dao u amanet da napravimo”.