22:43

09.05.2021

22:43

09.05.2021

Mirjana Radovanović, RTK

Vest albanskog premijera Edija Rame da u roku od 24 sata, nije bilo ni jednog hospitalizovanog slucaja zaraze Covid-19, označava održavanje drugog izdanja UNUM festivala.

Zvanična konferencija festivala održana je u prostorijama hotela Adriatic u Sand Cast-u u Šenđinu-u. Od 3. do 7. juna na peskovitoj plaži grada Šenđin, a uz podršku One Telecoma, telekomunikacione kompanije u Albaniji, očekuje se ,da ekipa UNUM festivala dovede turiste iz celog sveta.

Albanski ministar turizma, Blendi Klosi potvrdio je da će festival biti održan u uskoj saradnji sa Ministarstvom zdravlja. 

"Premijer i nase ministarstvo ocekuje i želimo da budemo šampioni turizma na Balkanu a da bismo bili šampioni, moramo da imamo aktivnosti poput Unum festivala, koji ovog puta dolazi sa Dokufestom", rekao je on.

Organizatori festivala su potvrdili da je do sada prodato do 80 odsto ulaznica.

Portparol festivala, Ardin Badiviku je nagovestio da će brzi testovi biti urađeni za sve one koji nisu vakcinisani ili nemaju važeći test u roku od 72 sata.

“Unum Festival će se održati uz nekativne testove na koronavirus i rapidnim tj brzim testovima. Svi posetioci festivala moraju da se testiraju da bi se stvorila slobodna covid zona. Ovo je novi standart održavanja kulturnih dogadjaja, koji će organizatori i vlada Albanije prvi put sprovesti”, kaže Ardin Badivuku.

Tokom pet festivalskih dana je potvrđeno preko 75 međunarodnih i regionalnih umetnika, DJ-ima elektronske muzike.

Druga edicija Unum festivals, obuhvata i novu aktivnost, Nedelju kulture koja ima za cilj da oživi svrhu i definiciju imena UNUM - da postanemo jedno - kultura, umetnost i muzika. DokuFest je međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma koji se održava u gradu Prizrenu, na Kosovu. Ovog leta UNUM će ugostiti Dokufest koji ce ljubiteljima kinematografije omogućiti da pogledaju filmove o muzici. Prikazivanje filmova će biti u različitim delovima grada Šenđina. Osim toga, filmovi će biti dopunjeni muzičkim performansama.