12:29

18.06.2021

12:29

18.06.2021

Nova S

Predstavom "Gospođa ministarka" Branislava Nušića u režiji Tatjane Mandić Rigonat večeras od 20 sati počinje 66. Sterijino pozorje u Novom Sadu. Pozorje će otvoriti glumac Svetozar Cvetković, trostruki dobitnik Sterijine nagrade, a pod sloganom "Zlu vremenu, uprkos" publika će do 26. juna moći da pogleda 15 predstava u tri programa. Organizatori su dobili saglasnost Kriznog štaba da povećaju kapacitet gledališta, pa je u prodaju pušten i dodatni kontigent ulaznica za većinu predstava.

Selektor 66. Pozorja, teatrolog i dramaturg Milivoje Mlađenović, u takmičarski program jedne od najznačajnijih pozorišnih smotri u regionu uvrstio je 10 predstava, a tri u program „Krugovi“ i dve u “Off-program.

U takmičarskoj selekciji publika će moći da pogleda predstave „Gospođa ministarka“ Branislava Nušića u režiji Tanje Mandić Rigonat (Hrvatsko narodno kazalište „Ivan Pl. Zajc“, Rijeka), „Deobe“ Dobrice Ćosića u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i režiji Juga Radivojevića (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad), „Derviš i smrt“ Meše Selimovića u dramatizaciji i režiji Dejana Projkovskog (Narodno pozorište Republike Srpske, Banjaluka), „Kus petlić“ Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića (Narodno pozorište Subotica), „Šindlerov lift“ po romanu Darka Cvijetića u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55, Sarajevo), „Ako dugo gledaš u ponor“ Enesa Halilovića u dramatizaciji Zlatka Pakovića (Regionalno pozorište Novi Pazar / Kulturni centar Novi Pazar), „Velika depresija“ Filipa Grujića u režiji Marka Čelebića (Srpsko narodno pozorište / Centar za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad), „Radio Šabac“ Olge Dimitrijević (Šabačko pozorište), „Tiho teče Misisipi“ Vladimira Tabaševića u režiji Ivice Buljana (Beogradsko dramsko pozorište) i „Vitezovi Lake male“ u režiji Andraša Urbana (Pozorište „Deže Kostolanji“, Subotica).

Netakmičarska selekcija „Krugovi“

Za netakmičarsku međunarodnu selekciju „Krugovi“ odabrane su tri predstave: „Hotel Zagorje“, autorski projekat Anice Tomić i Jelene Kovačić po motivima romana Ivane Bodrožić (Gradsko dramsko kazalište Gavela, Zagreb), „Dječak koji je govorio Bogu“ Damira Mađarića u režiji Sama M. Streleca (Hrvatsko narodno kazalište Osijek) i „Kreketanje“ Almira Bašovića u režiji Aleša Kurta (Narodno pozorište Tuzla).

Off-program „Druga scena“

U okviru off-programa „Druga scena“ publika će moći da vidi „Poetiku gledanja“ po konceptu i u režiji Andraša Urbana (Pozorište „Deže Kostolanji“, Subotica) i „Kao da kraj nije ni sasvim blizu“ Maje Pelević u režiji Nikole Zavišića (Bitef teatar, Beograd).

Proglašenje pobednika i uručenje Sterijinih nagrada najavljeno je za 25. jun od 20 sati, a završnog festivalskog dana, 26. juna, u Srpskom narodnom pozorištu na sceni „Jovan Đorđević“ od 20 sati, u čast nagrađenih biće odigrana predstava „Izgubljeni pejzaži“ u režiji i koreografiji Dunje Jocić (Bitef teatar, Beograd).

Sve predstave na 66. Sterijinom pozorju biće igrane u Srpskom narodnom pozorištu na scenama „Jovan Đorđević“, „Pera Dobrinović“ ili Kamernoj sceni, izuzev komada „Kao da kraj nije ni sasvim blizu“, koji će biti izvođen u Kulturnoj stanici Svilara. Kompletan program i satnica se mogu pogledati na festivalskom sajtu.