13:45

25.05.2022

13:45

25.05.2022

Hina, N1

Otkad je Rusija napala Ukrajinu, nekoliko međunarodnih organizacija pokrenulo je različite programe pružanja pomoći izbeglicama. U sklopu jednog od njih, knjige o Hariju Poteru prevedene su na ukrajinski i nude se besplatno na svim digitalnim uređajima.

Usred eskalacije napetosti u ratom razorenoj Ukrajini, svrha ovog plemenitog poteza je da pruži olakšanje deci i donese im tračak sreće u teškim vremenima, pišu britanski mediji.

Prevedena verzija romana za besplatno čitanje objavljena je na internet stranici izdavačke kuće Pottermore.

I autorka knjiga o Hariju Poteru Dž.K.Rouling reagovala je na objavi na društvenoj mreži Tviter i pružila podršku Ukrajini uz hashtag #SlavaUkrajini.

Izdavačka kuća Pottermore na svojoj je web stranici otkrila da će sarađivati ​​s dobrotvornom organizacijom Dž.K.Rouling - Lumosom i ostalim dobrotvornim i humanitarnim organizacijama kako bi se proširila poruka o besplatnoj dostupnosti knjiga na ukrajinskom.

Globalni digitalni izdavač knjiga objavio je da je nakon ruske invazije na Ukrajinu želeo da napravi nešto za decu da bi im se makar malo pomoglo.

Tako su otkrili način na koji knjige o Hariju Poteru da učine dostupnima za besplatno čitanje na internetu svim porodicama na čije je živote tako radikalno uticao sukob u Ukrajini.