21:38

01.06.2022

21:38

01.06.2022

RTKlive

"Tokom protekle, ali i ove godine, naša kinematografija je dostigla vrhunac. Međunarodno predstavljanje širom planete, izuzetne i nebrojene osvojene nagrade, još jednom su nas podsetile da imamo talenat i da moramo da radimo sa njim i za njega", rekao je premijer Kurti na otvaranju godišnjih nagrada u kinematografiji.

Pominjući dva važna sporazuma kinematografske koprodukcije, i to sa državom Izrael i Francuskom, premijer je rekao da ti sporazumi otvaraju put i daju mogućnosti za nove produkcije, što znači više finansiranja, više razmene iskustava, stilova i tehnika. filmskog stvaralaštva“, saopštavaju iz kabineta premijera.

Na ovoj svečanosti koju je organizovalo Ministarstvo kulture, omladine i sporta, u Kinu Armata u Prištini, dodeljene su dve godišnje nagrade za kinematografiju za 2021. godinu.

Saopštava se da je „Godišnja nagrada za kinematografiju” pripala rediteljki Blerti Bašoli. Ovu nagradu koja se dodeljuje istaknutim stvaraocima, koji su svojom kreativnošću ostavili duboke tragove u oblasti kinematografije za 2021. godinu, rediteljka Bašoli je dobila od premijera Aljbina Kurtija.

Dok je Nacionalna nagrada za životno delo „Bekim Fehmiu“ dodeljena post mortemu glumcu, producentu i scenaristi prve generacije kosovske kinematografije, Abdurahmanu Šalji. Ovu nagradu, koja se dodeljuje istaknutim ličnostima u oblasti kinematografije za uspeh, dostignuća u karijeri i poseban doprinos unapređenju kinematografije, u ime porodice primio je Genc Šalja, od ministra Hajrulaha Čekua.