09:34

02.06.2022

09:34

02.06.2022

Hina, N1

Britanske rok legende Rolingstonsi su započeli evropsku turneju, kojom slave šest decenija postojanja, nastupom u Madridu. 

Turneja „Sixty“ uključivaće 14 koncerata u Evropi, a prvi je održan na stadionu Wanda Metropolitano, domu fudbalskog kluba Atletiko Madrid.

Prošla turneja benda „No Filter“ započela je 2017. godine, ali je severnoamerička etapa odložena zbog pandemije koronavirusa.

Nakon dugog odlaganja, nastavili su turneju krajem prošle godine i okončali je sa milion prodatih ulaznica, iako im nedostaje njihov bubnjar Čarli Vots, koji je umro u avgustu u 80. godini.

"Hola Madrid!", pozdravio je frontmen Mik Džeger više od 50.000 ljudi na stadionu. Bend je nastup otvorio sa "Street fighting man" i Džegerovim prepoznatljivim plesnim pokretima.

Prikazani su video snimci Votsa, kome su članovi benda odali počast.

"Ovo je naša prva evropska turneja bez Čarlija, jako nam nedostaje", rekao je Džeger na španskom, pre nego što je odsvirao pesmu "Sad, sad, sad" dirnutoj publici.

Rolingstonsi su pomogli da se definiše "swinging sixties" i hipijevske era, sa bezvremenskim hitovima poput "Jumpin' Jack Flash" i "Satisfaction".

Džeger (78), Kit Ričards (78) i Roni Vud, koji je u sredu napunio 75 godina, stigli su u špansku prestonicu još prošle nedelje.

Stonsi će obići 13 evropskih gradova, a dvaput će nastupiti u Londonu.

Idući koncert je u Minhenu, a zatim odlaze u Liverpul na nogometni stadion Enfild, što će biti njihov prvi nastup nakon više od 50 godina u rodnom gradu Bitlsa.

Nastupiće i u Amsterdamu, Bernu, Milanu, Londonu, Briselu, Beču, Lionu, Parizu, Gelzenkirhenu, a završnica će biti u Stokholmu 31. jula.

Osim što slave 60. godišnjicu postojanja, Stonsi obeležavaju 50 godina od objavljivanja jednog od najpoznatijih albuma "Exile on Main St".