15:07

23.06.2022

15:07

23.06.2022

Nova S

Džejms Rado, koautor revolucionarnog hipi mjuzikla "Kosa", koji je slavio slobodnu ljubav i bio svejevrsni ratni protest, preminuo je u 90. godini.

„Kosa“, koja je nastala prema priči i tekstovima Džejmsa Rada i Džeroma Ragnija, i na muziku Galta Mekdermota, bila je prvi rok mjuzikl na Brodveju, prva predstava na Brodveju koja je prikazala golotinju i prva u kojoj je prikazan istopolni poljubac, prenosi „AP“.

„Kosa“ je utrla put za druge rok mjuzikle poput „Jesus Christ Superstar“, „Rent“, „Hamilton“…

Takozvani „američki plemenski ljubavni rok mjuzikl“ imao je svetsku premijeru u Narodnom pozorištu u Ist Vilidžu u Njujorku 1967. godine, a sledeće godine „prebačen“ je na Brodvej, gde je imao više od 1.800 izvođenja. Rado je igrao Kloda, mladića koji je pozvan da služi u ratu u Vijetnamu.

Klajv Barns, pozorišni kritičar "Njujork tajmsa", nazvao je predstavu "prvim brodvejskim mjuziklom koji je autentični glas današnjice". "Klod i "Kosa" imaju šarm, zaraznu energiju i mladu poletnost kojoj je teško odoleti", pisao je "Njujork post", dok ga je "Varajeti" nazvao "ludačkim".

Po komadu je snimljen kultni film u režiji Miloša Formana 1979. sa Tritom Vilijamsom i Beverli D’Anđelo u glavnim ulogama.

"I dalje bih voleo da 'Kosa' govori o onome o čemu se tada radilo, a da nije toliko aktuelna", rekao je Rado za AP 1993. godine.

Nakon Ragnijeve smrti 1991. godine, Rado je nastavio da radi na novim produkcijama "Kose", uključujući nacionalnu turneju po SAD 1994. godine koju je i režirao, kao i produkciju 2006. u Torontu.

Od 2011, Rado je bio kreativni konsultant za futuristički rok mjuzikl "Barcode" koji je premijerno prikazan u avgustu 2013. u Njujorku.

Preminuo je 21. juna u bolnici na Menhetnu od kardiorespiratornog zastoja u 90. godini.