15:58

25.06.2022

15:58

25.06.2022

RTK2 / Jelena Đorđević

"Vidovdanski glasnik" časopis za književnost i kulturu koji tradicionalno izlazi u okviru "Vidovdanskog pesničkog bdenija", promovisan je danas i Gračanici.

Vidovdanski glasnik je publikacija koja nastoji da sagleda šta se to važno, kreativno stvaralački dogodilo između dva Vidovdana, ukazao je glavni i odgovorni urednik časopisa Živojin Rakočević, ističući da "ovo nije godina koju je pojelo ćutanje".

“Sudeći po ovom broju nešto se ipak u velikoj meri pomerilo napred kada je naše stvaranje na Kosovu u pitanju u proteklih godinu dana. Taj važan impuls ogleda se u stavovima koji su u ovom Vidovdanskom glasniku izneseni”, rekao je Rakočević.

U ovogodišnjem, jubilarnom 30. časopisu, između ostalog, objavljen je i intervju sa akademikom Svetomirom Arsićem Basarom, ovogodišnjim dobitnikom nagrade Longin za životno delo.

“Taj intervju prati i tekst sa izložbe u Gračanici, a koji je napisao Živojin Rakočević. Onda se taj deo umetnosti prenosi i na tekst Petra Đuze “Plameni heruvim” gde on odaje neku vrstu retrospektive onoga što se događalo na likovnim kolonijama i neka vrsta preseka stanja na Kosovu. Onda imamo segmen o pozorištu i vraćanju dela Grigorija Božovića na scenu, o čemu je pisao naš saradnik Đorđe Jevtić”, istakao je jedan od urednika Žarko Milenković.

Pored književnih i kulturoloških, u ovom broju poseban deo zauzimaju i istorijski tekstovi.

"Glasnik je kreativni stvaralački trenutak u životu našeg naroda uhvaćen u momentu kada se dešava ta umetnost, on je s te strane svedočanstvo koje neprestano ponavlja živi smo. I ne samo da smo živi, kreativni smo, stvaramo i objašnjavamo sebi šta nam se dešava”, naglasio je Rakočević.

Izdavač časopisa je Dom kulture "Gračanica", uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.