12:54

27.06.2022

12:54

27.06.2022

RTK2 / Dragana Mihajlović

Rubikova kocka, izum mađarskog pronalazača i profesora arhitekture Ernea Rubika, najprodavanija je mehanička igračka od 1975. godine, kada je patentirana. Za sklapanje osmougaone kocke, sa 12 ivica, presudni su brzi prsti i dobra koncentracija. U sklapapanju Rubikove kocke zavidne rezultate postiže i Janko Vučetić iz Severne Mitrovice.

Janko je prvu Rubikovu kocku počeo da slaže sa pet godina, prateći video-snimke sa interneta. Zahvaljujući upornosti, stekao je veštinu u brzom sklapanju.

"Prvo takmičenje mi je bilo sad, u aprilu, u Beogradu. Zadovoljan sam ostvarenim rezultatima, nisam to očekivao. Uzbuđen sam što sam na takmičenju u sklapanju kocke 2x2 postigao vreme od tri ipo sekunde. Na tom takmičenju je bilo učesnika iz BIH, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Ruminije itd”, kaže Janko.

Kao i većina njegovih vršnjaka i Janko prati i ima svoje tutorijale na YOU TUBE-u i Tik-Tok-u. Njegov video sklapanja kocke dimenzija 3x3, za samo 24 sata ostvario je čak 300.000 pregleda. Osim što nam je pokazao osnove sklapanja kocke za početnike, Janko nam je govorio i o propozicima takmičenja.

"Sad krećemo sa ovom kockom 3x3, uspeo sam da je složim za nešto više od osam sekundi. Preskočio sam dva koraka. Najlakše je sklopiti pramida rubikon. Svetski rekord u toj disciplini je koliko je meni poznato je 1.24. Moj rekord je 1 sek. 94 stotinke.

Najveću podršku mu pruža porodica.

"Prva kocka koju je počeo da slaže bila je kocka 2 x 2, vežbao je na lošoj kocki, tad je sklapao kocku za 30 sekundi, sada uz bolju kocku, više vežbanja postiže i bolje rezultate. Vreme za slaganje kocke je tri ili četiri sekunde, na nedavnom tamičenju ostvario je i lični rekord i ponosan sam na njega”, kaže Dragan stariji brat.

Nepisano pravilo kod talentovanih osoba je da se ne ističu samo u jednoj oblasti, tako je i u Jankovom slučaju, pored sklapanja Rubikove kocke, jednako je uspešan i kao košarkaš i gitarista, a ne sumnjamo da će sa odrastanjem ispoljiti i još neki od onih na čije otkrivanje nećemo dugo čekati.