07:46

17.08.2022

07:46

17.08.2022

Danas

Danas ste sigurno u prolazu nekom poznaniku rekli „ćao“ a to je verovatno i reč kojom često pozdravljate svoje prijatelje. Da li ste upoznati sa poreklom tog pozdrava?

Iako je danas „ćao“ neformalni pozdrav među prijateljima, ovaj pozdrav se nekada koristio da bi se izrazila razlika na društvenoj lestvici, piše u objavi na Instagram stranici Dnevna doza pravopisa.

Reč „ćao“ potiče od venecijanske reči „s’ciao“ koja predstavlja verziju italijanske reči „schiavo“ što na italijanskom i dan-danas znači rob ili sluga.

Sluge u 18. veku su koristile ovaj izraz kako bi pozdravile svog gospodara i tako mu izrazile poštovanje. Pozdravom „S’ciao“ oni su bukvalno govorili „vaš sam rob i sluga“.

Ako uzmemo ovo u obzir, onda kada nekome kažete „ćao“ to je kao da ste mu izrazili poštovanje vredno jednog gospodara, a možda samo ispada da ste vi njegov sluga.

U Rečniku jezičkih nedoumica Ivana Klajna piše da je izgovor „ćao“ koji se isključivo koristi kod nas, zapravo nepravilan i da je pravilnije reći „čao“.