11:05

08.09.2022

11:05

08.09.2022

Milena Todorović, Radio Kosovo 2

Pozorište srpske drame na Kosovu jesenju sezonu otvoriće za mesec dana, tačnije 8. oktobra, na dan obeležavanja 74. godišnjice postojanja i rada ove ustanove. Direktor pozorišta Predrag Radonjić u izjavi za emisiju “Obrazovno kulturni magazin” Radio Kosovo 2, kaže da su i pre zvaničnog otvaranja sezone, glumci aktivni i učestvuju na mnogobrojnim kulturnim događajima i festivalima.

“Tokom letnje pauze imali smo dosta aktivnosti, a imaćemo ih i pre otvaranja jesenje sezone. Prva od njih će biti tokom obeležavanja dana opštine Gračanica, 21. septembra, igraćemo našu predstavu ‘Usud po Grigoriju’, a 6. oktobra igraćemo u Kumanovu ‘Sumnjivo lice’. Može se reći da se pripremamo i uigravamo za početak nove sezone”, kaže Radonjić.

On navodi da pored starih predstava koje srpska drama igra na Kosovu, u Srbiji i regionu, za oktobar je u planu početak rada na novoj predstavi po Aristofanovom komadu ‘Lisistrata’, u režiji Bobana Skerlića.

Glumci srpske drame rade u prostorijama Doma kulture Gračanica, gde su im uslovi vrlo zadovoljavajući, ističe Radonjić. Istovremeno ukazuje da mnoge srpske sredine na Kosovu nemaju ni minimalne uslove za igranje pozorišnih predstava.

“Mi se trudimo da igramo naše predstave u svim srpskim sredinama gde je to moguće, pa i gde nije, gde ne postoje uslovi, od onih mesta u kojima postoje domovi kulture i zgrade kao što ih ima u Zubimom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, pa sve do igranja na otvorenom u Goraždevcu i Velikoj Hoči gde god ima ljudi koji su spremni i žele da vide naše predstave”, ističe Radonjić.

Pozorište srpske drame na Kosovu, koje je izmešteneo u Gračanicu nakon 1999. godine, finansira se sredstvima Vlade Srbije.