14:34

20.09.2022

14:34

20.09.2022

RTK2 / Dragana Mihajlović

Predstava "Zvonar Bogorodčine crkve," rađena po romanu Viktora Igoa, u režiji Dejana Cicmilovića, drugi put je odigrana pred publikom u Gračanici.  Neustrašiva Esmeralda je još jednom pokazala da pesma, ljubav i prijateljstvo mogu biti jači od bilo kojih nametnutnih zakona, a Kvazimodo koji se godinama skrivao od ljudi zbog svog izgleda, dokazuje da čoveka ne krasi spoljašnjost, već iskrenost i dobrota koje nosi u sebi.

Predstava je namenjena deci i u prvi plan ističe ljubav, prijateljstvo, toleranciju, prihvatanje različitosti, kao i značaj unutrašnjih vrednosti.

"Ovo je naše drugo izvođenje ove predstave u Gračanici, a Esmeralda je jedna devojčica koja s pravom traži ono što joj pripada, ume da bude buntovna, bori se za svoja prava, ali ona ne traži ništa što njoj s pravom ne pripada, to je prijateljstvo, ljubav, tolerancija i sve ono što treba da bude dostupno svima nama. Tako da je ona jedna živahna devojčica koja samo želi da se izbori za svoja i prava svojih prijatelja", kazala je Nevena Nedeljković, glumica koja tumači lik Esmeralde.

"Tu je i zao vrhovni vladar Frola, koji se protivi pesmi i igri u njegovom gradu, a tu je i Kvazimodo koji je zbog svog izgleda potčinjen vladaru i kojem je nametnuto tu da boravi. I upravo je poruka ta da se plasira dobrota, ta iskrenost i čistota, da nije bitan spoljašni izgled, već da je važna duša”, ističe Đorđe Velimirović – glumac koji tumači lik Grengoara.

A oni kojima je ova predstava namenjena ističu da su razumeli njenu poruku-da ljubav na kraju pobeđuje, kao i da o drugima ne možemo da sudimo na osnovu njihovog fizičkog izgleda.

Deca koju smo intervjuisali kažu da ih je predtstava dirnula, ali i da je pokazala da su dobrota i ljubav najvažniji.

Predstava "Zvonar Bogorodčine crkve" Viktora Igoa, rezultat je saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini, Narodnog pozorišta Priština sa privremenim sedištem u Sevrnoj Mitrovici i Doma kulture u Gračanici.