10:49

24.09.2022

10:49

24.09.2022

Hina, N1

Glumica Luiza Flečer, koja je dobila Oskara za ulogu u filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda" iz 1975 godine, preminula je u 88. godini života, javio je kasno u petak AP.

Flečer je umrla u snu, okružena porodicom u svom domu u Mondurasou u Francuskoj, rekao je novinskoj agenciji njen agent Dejvid Šaul. Nije naveo uzrok smrti.

Njen sin Endrju Bik je za Hollywood Reporter kazao da je umrla u petak prirodnom smrću. Preživela je dve borbe sa rakom dojke.

Glumica je 1976. osvojila Oskara za najbolju glavnu glumicu za ulogu nemilosrdne medicinske sestre Mildred Račed u Formanovoj adaptaciji istoimenog romana Kena Kizija iz 1962. Film je te godine osvojio i nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca i najbolji scenario.

U svom govoru te večeri koristila je američki znakovni jezik kako bi zahvalila svojim gluvim roditeljima, a zahvalila se i publici što je mrzi.

Njen prikaz ovog lika bio je toliko nezaboravan da je platforma Netflix 2020. po njemu napravila seriju „Ratched“, koja prati priču medicinske sestre koja postane negativac.