14:56

28.09.2022

14:56

28.09.2022

euronews.rs

Predstavnici nacionalnih teatara Srbije, Severne Makedonije i Albanije su danas, 28. septembra, u Vladi Srbije potpisali protokol o saradnji u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Sporazum koji je iniciran prilikom nedavnog foruma "Otvoreni Balkan" na Ohridu, potpisali su vd direktora Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Bule Goncić, direktor Nacionalne opere i baleta iz Skoplja Vaso Ristov i Abigajla Voština iz Nacionalnog teatra opere i baleta iz Tirane, dok će ga naknadno potpisati i predstavnik Makedonskog narodnog teatra Simona Ugrinovska.

"Na Ohridu smo izneli ideju o mogućnosti zajedničke saradnje na kulturnom nivou, na nivou razmene Tirane, Skoplja i Beograda i došli na ideju da formiramo ''Open Balkan pozorišni festival'' koji bi u stvari podrazumevao razmenu iskustava, pedagoga, umetnika i predstava", rekao je Goncić posle potpisivanja.

Dokument je potpisan nakon razgovora u Beogradu na kome su predstavnici nacionalnih kuća "dogovorili, složili i zacrtali osnovni put ovakvog jednog festivala", rekao je Goncić.

"Festival je nastao na ideji da treba otvoriti vrata budućnosti, pogotovo mladim ljudima i krenuti u jedan novi koncept i svet. Dosta vremena smo proveli razgovarajući na tu temu, a zvanično potpisivanje ugovrora i formalno je označilo novi početak", istakao je Goncić.

Izrazivši nadu da će festival "imati pozitivan odraz kako kod publike, tako i kod samih stvaralaca", Goncić je dodao da u nekoliko narednih meseci predstoji priprema da se sporazum praktično sprovede i dođe do rešenja šta će se raditi.

"'Otvoreni Balkan festival' je šansa da se zbližimo i sarađujemo još više i da se pomažemo kao institucije. Zdravi, živi, 2023. godine mislim da ćemo početi realizovati ovaj naš ugovor, što smo se dogovorili juče i danas", dodao je Ristov.