15:37

05.12.2022

15:37

05.12.2022

Aleksandra Nicić, RTK2

Premijerom filma Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea", večeras počinje 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST. U finalnom delu takmičenja naći se i emisija iz serijala "Tragom predaka", pod nazivom "Lepote Vrbeštice", novinarke RTK2 Jelene Đorđević.

Grafest se održava od 5. do 7. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Na festivalu će, u okviru revijalnog programa, biti prikazana tri filma : „Čekajući Handkea“ Gorana Radovanovića, „Koreni“ Tee Lukač i „Put u nepoznato“ Nenada Jurišića.

"Filmove smo podelili u tri takmičarska bloka, svakog dana ćemo imati po jedan. Pored tih takmičarskih filmova, Grafest simbolizuje to da imamo i te revijalne filmove u okviru  našeg festivala, tako da će večeras biti i premijerno prikazan film na KIM  Gorana Radovanovića Čekajući Handkea.... Pored Đorđa Jevtića koji je jedan od osnivača festivala, Zoran I Jelena Popović koji su neprikosnoveni u svetu dokumentaristike, Ivana Vanovac I prošlogodišnji dobitnik  Rastko Šejić”, rekao je Ivan Stojković iz Doma kulture .

Za takmičarski deo programa prijavljeno je 26 autorskih ostvarenja, mahom televizijskih formi, dok je selekciju prošlo njih 20. Ona će biti prikazana u tri bloka, tokom tri festivalska dana.

"Uvek se nadamo da su kandidati nadmašili sebe od prošle godine , uvek se nadamo da je kvalitetom to na jednom višem nivou , nadamo se napretku  jer Grafest zato i postoji kako bi se kvalitet tih televizijskih formi podigao na viši nivo, jer njih već imamo, ali  kako bi se I malo više promovisao dokumentarni film kao jedna forma koja nažalost na KiM nije toliko zastupljena , to je iskustvo koje imamo proteklih 11 godina…Uvek ima posle , uvek posle mora  da bude  dobro , moramo da radimo na tome da nam posle bude bolje,  to je i ideja ovogodišnjeg Grafesta”, rekla je jedan od članova žirija Ivana Vanovac.

Medisko kulturno Udruženje Litera se po prvi put prijavilo na festival  Grafest.

"Od četiri epizode serijala Kosovske niti tri epizode su selektovane što je meni svakako veliko zadovoljstvo i čast budući da smo prvi put deo ove priče...Naša priča je jedna potpuno zdrava priča koja je posvećena ne samo deci, nego deci i mladima, jednoj široj publici tako da je tu tradicija u centru pažnje i to tradicionalno trebamo čuvati od zaborava i negovati“, kaže Radmila Miljković Medisko kulturno Udruženje Litera.

U finalnom delu takmičenja naći  se i emisija iz serijala ,,Tragom predaka”, pod nazivom ,,Lepote Vrbeštice,” novinara RTK2 Jelene  Đorđević.

"Mislim da sam pre par godina na Grafest poslala jednu od emisija “Tragom predaka,” na kom radimo od 2018. godine. Serijal smo započeli emisijama u Sirinićkoj župi. Cilj ovog serijala jeste svakako da zabeležimo kulturu ,tradiciju i običaje I koliko danas mladi poštuju sve to I da li slede tradiciju svojih predaka, kao što I sam naziv kaže…Svakako je I ove godine konkurencija jako velika, ne očekujem nagradu ili neki trijumf na ovom festivalu, sledi ona čuvena rečenica , najbitnije je učestvovati, najbitnije je pokazati da nešto radimo, da bitišemo, da opstajemo u tim selima i da, što je najbitnije poštujemo tradiciju svojih predaka”, rekla je novinarka RTK2 Jelena Đorđević.

Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST organizuje Dom kulture Gračanica, uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Kancelarije za Kosovo.