22:40

15.03.2023

22:40

15.03.2023

Danas

Dama na slici „Mona Liza“ nije jedina žena povezana sa Leonardom da Vinčijem o čijem identitetu su istoričari godinama raspredali. Malo toga se takođe znalo i o njegovoj majci, no, novi dokazi otkrivaju misteriju njenog porekla.

Do sada je bilo poznato da se da Vinčijeva majka zvala Katarina, ali se dugo pretpostavljalo da je Italijanka, rođena u selu u Toskani.

Zapisi iz gradskih arhiva Firence sada pokazuju da je Katarina bila robinja, zarobljena i dovedena u Italiju. To bi moglo značiti da je njen sin, jedan od najvećih italijanskih umetnika ikada, u stvari bio polu-Italijan.

Karlo Veće, profesor Univerziteta u Napulju i veliki stručnjak za život Leonarda da Vinčija, podelio je svoje otkriće u javnosti uoči izlaska njegovog romana „Osmeh Katarine, Leonardove majke“.

On veruje da je Katarina kao tinejdžerka prokrijumčarena iz svog doma na Kavkazu, koji se nalazio na teritoriji koju su naseljavali Čerkezi, starosedelački narod na severozapadu azijske planine. Ona je prevezena preko Crnog mora, prodata i preprodata robovlasnicima u Carigradu, Veneciji i na kraju u Firenci, gde je za jednu porodicu radila kao dojilja.

U ovom gradu je upoznala mladog notara po imenu Pjero (Petar) da Vinči, a u leto 1451. godine dobili su sina po imenu Leonardo.

Veće je uspeo da dobije pravne dokumente koje je potpisao sam Leonardov otac da emancipuje Katarinu — da „povrati njenu slobodu i povrati njeno ljudsko dostojanstvo“. Dokument je potpisan 2. novembra 1452. godine, sedam meseci nakon Leonardovog rođenja.

Papirologiju je popunio „čovek koji je voleo Katarinu dok je još bila robinja, s kojim je dobila dete dete po imenu Leonardo, i takođe osoba koja ju je oslobodila“, izjavio je Veće.

Međutim, Katarina se nije udala za njega, već za lokalnog malog zemljoposednika, uz velikodušan miraz, ubrzo nakon što joj se sin rodio. Par je imao petoro dece.

Veće smatra da je težak život njegove majke podstakao Leonardov neverovatan opus, koji je obuhvatao ne samo umetnička dela, već i radove vezane za nauku, inženjerstvo, anatomiju, arhitekturu i mnoge druge oblasti.

Italijanski stručnjak je izjavio i da je Leonardo nasledio Katarinin „duh slobode“ i usmerio ga u svoje stvaralaštvo.

Paolo Galuci, još jedan istoričar detaljno upoznat sa životom slavnog umetnika, rekao je da su predstavljene teorije dobro utemeljene – iako je takođe upozorio da se zadrži „minimalna sumnja“, pošto ne postoji način da se sprovede DNK test, koji bi zauvek utvrdio poreklo Leonarda da Vinčija.