09:23

16.03.2023

09:23

16.03.2023

Kostadinka Stojanović/RTK2

U Domu kulture „Gračanica“ održana je  promocija knjige aforizama „Glavom kroz stid“  autora Jovana Zafirovića, studenta iz Donjeg Korminjana.

Prema rečima  Jovana Zafirovića knjiga je nastala spontano, a  upotpunjena je i karikaturama Jugoslava Vlahovića, kao i dizajnom Miljane Dunđerin.

„Knjiga glavom kroz stid je nastala spontano i neplanirano, posle Vibove nagrade ljudi su se iz Kulturnog centra Akvarius javili kako bi oni to rado objavili, i nekako je ta saradnja sa njima nastala brzo i ispostavilo se da je plodonosna. Takođe, na knjizi je svojim sjajnim ilustracijama učestvovao i Jugoslav Vlahović i imate gotovo čitavu jednu izložbu  od preko 20 karikatura koje prate tematske aforizme, i da napomenem da je Miljana Dunđerin sjano uradila dizajn“ istakao je autor ove knjige, Jovan Zafirović.

O britkom humoru mladog aforističara  govorili su  Aleksandar Dunđerin, Žarko Milenković i Ivana Vanovac koja je ,kako kaže, zahvaljujući  Zafirovićevom objašnjenju,  shvatila  ulogu aforizama i satire  kao moćnih sredstava u kritičkom stavu prema svemu što nas čini nezadovoljnim, na šta se nadovezuje i Dunđerinovo poimanje njegovog jetkog humora koji nas  dovodi do slike društvene realnosti. 

„Sećam se da sam od Jovana mnogo toga naučila o aforizmima i satiri, a o tome nisam puno znala.Znala sam u onoj meri u kojima mi je bilo potrebno recimo da isrpatimo Čotrića I neke tako satiračare sa kojima smo imali dodira, ali sam dosta toga o tome naučila. Najviše mi je ostalo u sećanju njegov aforizam o aforizmu, kada sam ga upitala šta je aforizam, postoji li neka definica, on je rako postoji toliko definicija o aforizmu koliko postoji aforističara, a njegova je da je to jedna jako pametna stvar napravljena od čiste gluposti“ navela je  Ivana Vanovac.

To je afotizam koji zapravo Jovan Zafirović pravi, dakle prvo vam da jednu apsurdnu čak i netačnu tezu, a onda je u drugoj rečenici ospori, ali joj i doda jednu novu nijansu značenja gde vi zapravo dobijate punu sliku u vremenu u kojem živite ali I kritiku društva“ rekao je urednik književnog programa „Akvarijus“, Aleksandar Dunđerin.

 Jovan Zafirović rođen je 1997. godine u Gnjilanu, student je socioligije i dobitnik "Vibove nagrade" i nagrade "Mladi Tipar". Iako mlad širem auditorijumu poznat je po aforizmima koji se mogu čuti i na Radio Bogradu, kao i po kratkim satiričnim pričama u „Politici“ i „Večernjim novostima“.