12:33

22.03.2023

12:33

22.03.2023

Fena, N1

Arheolozi su istraživali nalazište u gradu Olni, u Bakingemširu, pre nego što je trebalo da započene gradnja novog supermarketa Aldi i otkrili drevni mozaik od opeke, javlja UPI.

– Sada možemo podeliti prilično uzbudljivo otkriće. Rimski mozaik verovatno pripada grupi Durobrivan iz East Midlandsa, a koji smo otkrili tokom iskopavanja u Olniju, Bakingemšir – objavio je Oxford Archaeology.

Naveli su da i od ranije postoji poznato rimsko naselje u Olneyu pa su, kad su radovi započeli, znali da postoji mogućnost da pronađu neke prilično fascinatne strukture i nalazišta, ali nisu se nadali da će baš pronaći mozaik.

Iskopavanje je naručila investicijska kompanija koja vodi ovaj projekat, Angle Property, zbog blizine lokacije postojećem rimskom nalazištu u Olneyju.

– Zbog lokacije nalazišta očekivali smo neke značajne rimske ostatke, ali otkriće ovog fantastičnog mozaika daleko je nadmašilo ta očekivanja. Moći sačuvati ostatke ove kvalitete i važnosti je briljantan rezultat – rekao je Džon Butrojd iz Oxford Archaeology.