14:31

24.03.2023

14:31

24.03.2023

N1

Britanski sint pop bend Depeche Mode objavio je novi, 15. studijski album "Memento Mori", čiji je naslov izabran još pre smrti jednog od osnivača grupe, klavijaturiste Endija Flečera.

Naziv albuma je kao predskazanje koje se dogodilo bendu Joy Division, jer je taj bend izdao drugi i poslednji album „Closer“ (1980) sa fotografijama pogrebnih statua. Te fotografije je izabrao lider i pevać benda Jan Kertis pre samoubistva.

„Flečerova smrt je na neki način samo potvrdila da album treba tako da se zove. Iako smo mislili da je to dobar naslov, sada smatramo da je pošteno tako ga nazvati“, rekao je gitarista Martin Gor.

Flečer, ili Fleč kako su ga zvali, umro je sa 60 godina u maju 2022. od retke vaskularne bolesti. Iako ga neki smatraju sekundarnim muzičarem u bendu, on je bio veza izmeđa dvojice lidera benda – Gora i pevača Dejva Gana, koji nisu nikad bili „najveći prijatelji na svetu“.

„Fleč je bio onaj koji je dolazio da mi kaže – Martin ne želi da se uradi ovo ili ono. Sad više nije među nama, tako da Martin i ja moramo da razgovaramo“, rekao je Gan nedavno francuskim medijima.

Pevač je dodao da je prilikom snimanja albuma Martin rekao da ima utisak da je „pronašao starog brata kojeg je izgubio iz vida“.

„Morali smo ponovo da komuniciramo i to je obeležilo album“, dodao je Gan.

Na albumu ima 12 pesama među kojima „My favourite stranger“ na kojoj je učestvovao lider benda Psychedelic Furs Ričard Batler. Album se završava pesmom „Speak to me“ čiji je Gan autor.

Pesma koja je očigledno posvećena Flečeru je „Ghosts again“.

Album ima mračne tekstove, ali nije depresivan.

„Naslov albuma izgleda veoma morbidno, ali ga možemo videti i na veoma pozitivan način, u smislu – uživajmo u svakom danu u najvećoj meri“, dodao je Gor.