NASA shndërron të dhënat e dritës në tinguj të mrekullueshëm

NASA shndërron të dhënat e dritës në tinguj të mrekullueshëm

NASA ka prodhuar mrekulli muzikore nga galaktika jonë duke përdorur një teknikë të njohur si sonifikim – procesin e përkthimit të të dhënave në tingull.

Projekti shndërron të dhënat me rreze X, të dukshme dhe të dritës infra të kuqe – të mbledhura nga pjesë të largëta të Rrugës së Qumështit nga tre teleskopë të NASA – në audio.

Duke përkthyer të dhënat digjitale, të cilat marrin formën e njësive dhe të zerove, NASA ka sjellë në jetë Qendrën Galaktike – qendrën rrotulluese të Rrugës së Qumështit – me një pamje zanore paqësore dhe të ndezur.

Pjesë të tjera audio më dramatike përfaqësojnë mbetjet e një supernova të quajtur Cassiopeia A dhe ‘Shtyllat e Krijimit’ – tendinat e larta të pluhurit kozmik dhe gazit.

Të dhënat e imazhit për projektin janë marrë nga Observatori i rrezeve X Chandra të NASA-s, Teleskopi Hapësinor Hubble dhe Teleskopi Hapësinor Spitzer – të gjitha regjistrojnë rajone të ndryshme të spektrit të dritës.

Përkthimi fillon në anën e majtë të figurës dhe lëviz në të djathtë, dhe ndërsa kursori lëviz nëpër figurë, tingujt përfaqësojnë pozicionin dhe shkëlqimin e burimeve të dritës.

Për shembull, drita e objekteve të vendosura drejt pjesës së sipërme të figurës dëgjohet si hapje më të lartë ndërsa intensiteti i dritës kontrollon vëllimin.

“Yjet dhe burimet kompakte shndërrohen në shënime individuale ndërsa retë e zgjeruara të gazit dhe pluhurit prodhojnë një dron në zhvillim,” tha NASA.

Ky është vendi ku ndodhet vrima e zezë supermasive me masë 4 milionë diellore në qendër të Galaktikës, e njohur si Shigjetari A, dhe ku retë e gazit dhe pluhurit janë më të ndriturat.

Përdoruesit mund të dëgjojnë të dhënat ose si ‘solo’ nga Chandra, Hubble dhe Spitzer, ose së bashku si një ‘ansambël’, në të cilin secili teleskop luan një instrument tjetër.

Çdo imazh zbulon fenomene të ndryshme që ndodhin në këtë rajon rreth 26,000 vit drite nga Toka, si dhe kontributet e tyre dalluese muzikore.

Imazhi Hubble përshkruan rajonet energjike ku po lindin yjet, ndërsa imazhi infra të kuq i Spitzer tregon retë e ndezura të pluhurit që përmbajnë struktura komplekse.

Rrezet X nga Chandra zbulojnë gazin e nxehtë në miliona gradë nga shpërthimet yjore dhe daljet nga Shigjetari A.

Ansambli dhe opsionet solo janë në dispozicion për të dëgjuar dhe shkarkuar në një bibliotekë audio online në faqen e internetit të Chandra.

Ekzistojnë gjithashtu vizualizime audio për ‘Shtyllat e Krijimit’ – të marra nga Hubble me gaz dhe pluhur ndëryjor në Mjegullnajën Shqiponja, 7,000 vit dritë larg – dhe mbetja e supernovës Cassiopeia A.

Në pjesën e Shtyllave të Krijimit, tingujt gjenerohen duke lëvizur horizontalisht nëpër figurë nga e majta në të djathtë siç shihet në dritën optike dhe rrezet X.

“Ashtu si me sonifikimin e Qendrës Galaktike, pozicioni vertikal i dritës së regjistruar kontrollon lartësinë, por në këtë rast ndryshon në një gamë të vazhdueshme të hapave”, shpjegon NASA.

Rezultati përfundimtar është me shkëlqim i çuditshëm, si pista hapëse në një album të ri Kate Bush.

E vendosur 10,000 vit dritë larg në konstelacionin verior Cassiopeia, Cassiopeia A është ajo që ka mbetur nga një yll masiv që vdiq në një shpërthim të dhunshëm të supernovës më shumë se 325 vjet më parë.

Nuk ka të dhëna historike për ndonjë supernovë që krijoi një mbetje mahnitëse, por është sjellë në jetë nga NASA me një peizazh të zërit.

Hubble, Chandra dhe Spitzer janë tre nga katër observatorët e mëdhenj – teleskopë të mëdhenj, të fuqishëm me bazë hapësinore astronomike, të nisur nga NASA midis viteve 1990 dhe 2003.

Secili u ndërtua për të vëzhguar në mënyrë specifike rajonet e spektrit të dritës. Leximet e dritës satelitore mund t’i lejojnë shkencëtarët të dallojnë masën dhe madhësinë e yjeve në galaktikat e tjera dhe planetët e tyre që kalojnë para tyre.

Programi Great Observatories demonstroi fuqinë e përdorimit të gjatësisë së valëve të ndryshme të dritës për të krijuar një pamje më të plotë të universit, tha NASA.

Nga të katër, vetëm Hubble dhe Chandra tani mbeten aktive, pasi Compton u çaktivizua në vitin 2000 dhe Spitzer më parë këtë vit.