SHBA u bë me himn kombëtar para 91 vjetësh
   Histori

SHBA u bë me himn kombëtar para 91 vjetësh

Më 3 mars 1931 një akt i Kongresit shpalli këngën “The Star Spangled Banner” himn kombëtar të Shteteve të Bashkuara.

Kënga ishte tepër e dëgjuar për shumë dekada me radhë para se të merrte këtë status.

Teksti i saj ishte shkruar nga Francis Scott Key gjatë luftës së vitit 1812, gjatë bombardimeve britanike të kështjellës Fort McHenry në Baltimor - Maryland.

Autori i tekstit ishte dëshmitar i bombardimeve. Mëngjesin pas sulmit Key u frymëzua kur pa flamurin me 15 yje të valëvitej ende mbi fortesë.

Flamuri tregonte se fortesa nuk ishte dorëzuar dhe se ishte e gatshme të vazhdonte qëndresën. Flota britanike më pas u largua duke i dhënë kështu fund rrezikut për Baltimor.

Fjalët e poemës së Key u kombinuan më vonë me muzikën e një kënge britanike që ishte shumë e dëgjuar më Shtetet e Bashkuara duke krijuar kështu atë që tani është himni kombëtar amerikan./


MË SHUME NGA    Histori