Simptomat e kancerit të gjuhës

Simptomat e kancerit të gjuhës

Kanceri i gjuhës zakonisht zhvillohet në sipërfaqen e saj. Shenjat më të dukshme të kësaj sëmundjeje janë një lëndim në gjuhën që nuk shërohet dhe një gjuhë e dhimbshme.

Ai zhvillohet në dy zona të ndryshme të gjuhës. Kanceri i gjuhës zhvillohet në pjesën e përparme të saj, ndërsa kanceri në pjesën e prapme të gjuhës njihet si kancer orofaringeal, transmeton KosovaPress.

Simptomat e kancerit oral mund të përfshijnë:

• leukoplakia orale që shfaqet në rreshtim të gojës ose të gjuhës

• plagë dhe ulcerat e gojës që nuk shërohen

• dhimbje të fytit kur gëlltitet 

• një ndjenjë se ka diçka të vendosur në fyt

• një gjuhë e dhimbshme

• vështirësi në lëvizjen e nofullës ose të gjuhës 

• dhimbje në qafë ose në vesh 

• humbja e dhëmbëve 

• ënjtje në zonën që mbetet për më shumë se tri javë

• një gungë në gojë  

 

Shumë nga shenjat e hershme të kancerit të gojës mund të jenë të vështira për t'u parë, kështu që njerëzit nuk mund të vërejnë shenja ose simptoma kur kanceri zhvillohet fillimisht.

Njerëzit që janë më të rrezikuar nga kanceri i gojës, të tillë si ata që pinë duhan, duhet të qëndrojnë vigjilent ndaj çdo shenje të hershme. Ata gjithashtu duhet të planifikojnë takime të rregullta me një mjek ose dentist që mund të shqyrtojë gojën e tyre dhe të identifikojë çdo çështje.

Ekspertët ende nuk e kanë të qartë shkaqet e sakta të shkaktimit të kanceri në gojë, por disa faktorë të rrezikut kanë të bëjnë me zhvillimin e kësaj sëmundjeje, si pirja e duhanit, konsumimi i alkoolit, dieta me futa dhe perime, ushqimet e përpunuara, mishi i kuq, infeksioni human papillomavirus dhe historia familjare me kancerin oral.

Kanceri oral është më i zakonshëm te personat mbi moshën 50-vjeç. Duhanpirësit dhe konsumuesit e alkoolit kanë 15 herë më shumë gjasa të zhvillojnë kancerin e gojës sesa njerëzit e tjerë.

Është e mundur për të kuruar kancerin e gjuhës dhe perspektiva është më e mirë për njerëzit që marrin një diagnozë të hershme.