A do të rritet çmimi i naftës pas sulmit të kompanisë Aramco në Arabi

A do të rritet çmimi i naftës pas sulmit të kompanisë Aramco në Arabi

Kompania shtetërore e Arabisë Saudite Aramco është prodhuesi më i madh i naftës në botë, që gjeneron 10% të naftës në botë, por është gjithashtu një nga bizneset më fitimprurës në botë.

Sulmi me dronë nga grupi Houthi i Jemenit ka tronditur gjysmën e furnizimit me naftë në botë dhe 5% të botës.

Fusha e naftës Khurais prodhon rreth 1% të naftës në botë dhe Abqaiq është objekti më i madh i kompanisë me aftësi për të përpunuar 7% të furnizimit global.

Pyetjet që bëhen tanimë është se pse ky sulm nuk mund të ishte parandaluar nga një kompani me kaq të ardhura dhe nëse mund të ndodhë përsëri.

Si reagoi tregu?

Një fuçi nafte e papërpunuar kushtoi 60 dollarë të premten dhe disa analistë besojnë se mund të rritet deri në 80 dollarë ose më shumë, shkruan BBC.

Edhe nëse kjo do të ndodhte, çmimet në pompat e benzinës nuk mund të garantohet se do të rriten me të njëjtën normë, megjithatë.

Por kjo do të kuptohet kur të fillojë shitja e naftës të hënën për në Azi dhe do të shihet indikacioni i parë se si tregjet kanë klasifikuar shkallën e dëmit dhe si janë ndikuar çmimet. Pothuajse tre të katërtat e naftës së Aramcos shkojnë në Azi.

Ngjarjet e mëparshme të një natyre të ngjashme kohët e fundit, megjithatë, nuk kanë pasur një efekt afatgjatë në çmimin e naftës.

Siç shpjegon eksperti ndërkombëtar i politikës energjetike profesori, Nick Butler.

“Ndikimi i drejtpërdrejtë i sulmeve mund të jetë jetëshkurtër. Tregu është rregulluar pa u shkaktuar ndonjë e keqe gjatë dy viteve të fundit nga humbjet për arsye politike nga prodhimi i mbi dy milionë fuçi nafte në ditë nga Venezuela dhe Irani “.