Zvicra me numër rekord të punëtorëve ndërkufitar
Sharr Travel

Zvicra me numër rekord të punëtorëve ndërkufitar

Numri i njerëzve nga vendet fqinje që lëvizin në Zvicër për punë çdo ditë arriti në 325,000 rekord këtë vit. Rritja u ndje sidomos në kantonet Ticino dhe Gjenevë.

Pas një rënie të vogël në 2018, tregu zviceran i punës po tërheq edhe një herë punëtorë ndërkufitar në një numër të lartë historikisht. Rreth 325.291 lidhje ekspektive njerëzore hynë në vend çdo ditë në tremujorin e tretë të vitit 2019, duke mposhtur rekordin e mëparshëm të 316.491 të vendosur në 2017. Ekspertët atribuojnë prirjen rritëse në një pjesë të madhe në ekonominë e qëndrueshme zvicerane dhe një treg të qëndrueshëm të punës, shkruan swissinfo.ch.

Puntorët më shumë që hyjnë në Zvicër, janë banorë francezë (+7,166 në vit) dhe italianë (+5,551). Megjithatë, numri i gjermanëve që po udhëtonin në Zvicër mbeti i qëndrueshëm (+25). Disa faktorë mund të shpjegojnë këto ndryshime, sipas Giovanni Ferro Luzzi.

“Unë mendoj se situata e tregut të punës në Gjermani është më e mirë sesa në Francë apo Itali, pavarësisht nëse ne po flasim për nivelin e papunësisë ose pagat relative,” thotë profesori i ekonomisë në Universitetin e Gjenevës.

Po ashtu, tregu gjerman i punës është ndoshta edhe më fleksibël, shton Luzzi, me më pak kufizime që lidhen me kontratat e përhershme të punës. Plus, fuqia blerëse në Gjermani është më e madhe: “Koha e harxhimit për të udhëtuar përtej kufirit duket më pak tërheqës për gjermanët sesa italianët dhe francezët.”

Sidoqoftë, Kantoni Ticino mirëpriti kontigjentin më të madh të punonjësve të rinj ndërkufitar, i ndjekur nga Gjeneva dhe kantoni Vaud. Ndërsa situata në Cyrih ka mbetur e qëndrueshme, në Bazel ka pasur një rënie të vogël në trafikun ndërkufitar të punësimit.

Qasja në strehim gjithashtu luan një rol të rëndësishëm. “Situata e strehimit është shumë më e mirë vetëm në anën tjetër të kufirit me Gjenevën,” përfundoi Luzi./albinfo.ch


MË SHUME NGA Ekonomi