Fshati që u shkatërrua nga tërmeti

Fshati që u shkatërrua nga tërmeti

Më 16 dhjetor të vitit 1811, fshati i Madridit të Ri në Missouri u trondit nga një prej tërmeteve më të fuqishme që kishin njohur ndonjëherë Shtetet e Bashkuara.

Kërkime nga sizmologë të shekullit të 20 zbuluan, se tërmeti i Madridit të Ri ishte 8 ballë sipas shkallës Rihter.

Fshati pothuajse u shkatërrua nga tërmeti, i cili gjithashtu shkaktoi një devijim të përkohshëm të rrjedhjes së lumit Misisipi.

Tronditjet u ndjenë që nga pjesa lindore e Kanadasë në veri e deri në Gjirin e Meksikës në jug.

Për çudi vetëm dy veta humbën jetën dhe kjo ndoshta për arsyen se dëmet më të mëdha ndodhën në zona shumë pak të populluara.