Zeka: Qeveria ta heqë taksën dhe të mos vendosë reciprocitet

Zeka: Qeveria ta heqë taksën dhe të mos vendosë reciprocitet

Oda Ekonomike Amerikanë në Kosovë (OEAK) kërkon heqjen e taksës nga Qeveria e Kosovës në mënyrë të pakushtëzuar. Derisa thotë se mos vendosja e reciprocitetit do të mundësojë negociatat me Serbinë dhe rrugën drejt një  marrëveshje përfundimtare ndërmjet dy shteteve.

Kryetari i OEAK-ut, Arian Zeka, në një intervistë për Ekonomia Online thotë se vendosja e reciprociteti është vendim politik dhe kjo do të sjell pasoja te ndërmarrjet private dhe konsumatorët.

Zeka potencoi se në qoftë se vendoset reciprociteti do të ndikojë në marrëdhëniet jo të mira fqinjësore.

“Ende nuk ka një vendim të qeverisë sa i përket heqjes së tarifës është vetëm një paralajmërim i kabinetit qeveritar. Ne nuk mbështesim kurrfarë barriere tarifore ose jo tarifore. Kemi shprehur shqetësimin tonë sa i përket vendimit të qeverisë së Kosovë për vendosjen e masave tarifore. Kjo nuk i kontribuon as marrëdhënieve jo të mirë fqinjësore. Pasojat e vendimeve të tilla bartën nga ana e ndërmarrjeve private dhe konsumatorëve të cilët do të paguajnë çmimin për çfarëdo mase tarifore”.

“Ne kemi rezervat tona sa i përket reciprocitetit, ne ndajmë qëndrimin me Administratën e SHBA-së dhe partnerëve tjerë ndërkombëtarë që tarifa duhet të hiqet në mënyrë të pakushtëzuar. Çfarë do barriere që vendoset nga shtetet tjera, qoftë nënshkruese të marrëveshjes CEFTA duhet të diskutohet përmes mekanizmave që janë paraparë me këto marrëveshje për trajtimin e konteksteve për eliminimin e çfarëdo barriere”, u shpreh Zeka.

Mes tjerash, Zeka theksoi se pas arritjes së marrëveshjes do të riktheheshin investitorët e huaj, të cilët janë larguar për shkak të konflikteve dhe mos stabilitetit.

“Ne do të ndajmë të njëjtën kërkesë dhe qëndrim që të dyja shtetet të lëviz drejt një marrëveshje përfundimtare. Efektet dhe përfitimet e të cilave do ti prekin vet bizneset, sektorin privat dhe të krijoheshin mundësi për krijimin e vendeve të reja të punës. Tërë rajoni i Ballkanit Perëndimor t’i hiqet perceptimi negativ që investitorët e huaj e kanë për shkak të konflikteve të vazhdueshme ose mungesës së stabilitetit”, ka thënë Zeka.

ShBA-ja në vazhdimësi ka kërkuar që Kosova ta heqë taksën ndaj Serbisë, pa kushte, teksa tashmë kryeministri Kurti po vazhdon të këmbëngul në zëvendësimin e saj me reciprocitet.