OBSh: Koronavirusi mund të mposhtet

OBSh: Koronavirusi mund të mposhtet

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) tha të hënën se koronavirusi ende mund të shtypet dhe se do të ishte e parakohshme të shpallej një pandemi, megjithëse Covid-19 e ka këtë potencial.

“Mesazhi kryesor që duhet t’u japë të gjitha vendeve është shpresa, kurajoja dhe besim se ne mund të ndalojmë virusin dhe me të vërtetë, shumë vende kanë mundur ta bëjnë këtë. Përdorimi i fjalës ‘pandemi’ nuk do të ishte faktike, por sigurisht që mund të shkaktojë frikë,” Drejtori i OBSH-së, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sipas tij, “ne duhet të përqëndrohemi në frenimin e përhapjes së virusit dhe të bëjmë gjithçka në të njëjtën kohë për t’u përgatitur për pandeminë”.

Tedros pranoi që raste të reja të infeksionit të koronavirusit në Korenë e Jugut, Itali dhe Iran janë me një shqetësim të thellë, por që për momentin nuk shohim që virusi të përhapet në mënyrë të pakontrollueshme në të gjithë botën ose të rritet numri i vdekjeve në pacientët me shqetësim. Komiteti i Emergjencës i OBSH-së e deklaroi koronavirusin një krizë globale në fund të janarit, kur kishte pothuajse 100 raste të infeksionit jashtë Kinës.

“A ka virusi potencialin të shndërrohet në një pandemi? Absolutisht. A kemi ardhur deri tek ajo? Vlerësimi ynë është se nuk kemi”, tha Tedros.

Frika nga një pandemi është shfaqur pas një rritjeje të mprehtë të pacientëve në Iran, Itali dhe Korenë e Jugut.