Indeksi i çmimeve të konsumit u rrit me 2.7%
Sharr Travel

Indeksi i çmimeve të konsumit u rrit me 2.7%

Ekonomia e Rumanisë u rrit me një ritëm të ngadaltë në tremujorin e parë, pasi aktiviteti ekonomik u ndikua nga pandemia e koronavirusit, shifrat paraprake nga zyra e statistikave.

Prodhimi i Brendshëm Bruto ra me 0.3% me rregullime sezonale, në krahasim me tremujorin e kaluar, kur ekonomia u zgjerua me 1.2%.

Në bazë vjetore, PBB-ja u rrit me 2.7% pas një rritjeje prej 3.9% në tre muajt e kaluar.

Pa rregullime sezonale, PBB-ja u rrit me 2.4% në tremujorin e parë, pas një rritjeje prej 4.3% në tremujorin e katërt të vitit të kaluar.

Inflacioni ngadalësohet

Inflacioni i çmimeve të konsumit në Rumani u lehtësua në prill, dhe prodhimi industrial ra në mars, i nxitur nga rënia në prodhim, në punimet minerale dhe nxjerrjen e gurëve, treguan të mërkurën të dhënat nga Instituti Kombëtar i Statistikave.

Indeksi i çmimeve të konsumit u rrit me 2.7% në prill, pas një rritjeje prej 3.0% në mars dhe në shkurt. Çmimet e produkteve ushqimore u rritën me 5.72% dhe ato të produkteve joushqimore u rritën me 0.53% në prill. Kostoja e shërbimeve u rrit me 3.06%.