Çmimet botërore të ushqimit arritën nivelin më të ulët të 17 muajve në maj
Sharr Travel

Çmimet botërore të ushqimit arritën nivelin më të ulët të 17 muajve në maj

Duke shënuar rënie për të katërtin muaj radhazi, çmimet globale të ushqimit shënuan nivelin më të ulët të 17 muajve në maj, njoftoi Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara (FAO).

Indeksi i çmimeve të ushqimit ra 1.9 për qind në bazë mujore, mesatarisht 162.5 muajin e kaluar, pasi furnizimet treguan rritje dhe kërkesa u dobësua për shkak të tkurrjeve ekonomike të shkaktuara nga COVID-19, tha FAO.

Vlerat e të gjithë indekseve përveç sheqerit shënuan rënie çdo muaj. Indeksi i çmimeve të ushqimit të FAO-s është një indeks që ndjek çmimet e tregut ndërkombëtar të pesë grupeve kryesore të mallrave ushqimorë.

Indeksi i çmimit të sheqerit në maj u rrit 7.4 për qind nga muaji i kaluar për shkak të korrjeve më të ulëta nga sa pritej në disa vende të mëdha.

Indeksi i çmimeve të qumështit ka rënë 7.3 për qind, për shkak të faktorëve të furnizimit sezonal dhe uljes së kërkesës për import.

Muajin e kaluar, indeksi i çmimeve të vajit vegjetal u ul 2.8 për qind nga prilli në një ulje të ulët prej 10 muajsh.

Indeksi i çmimeve të drithërave FAO u ul 1 për qind ndër muaj, ndërsa midis drithërave kryesore, vetëm çmimet e orizit u rritën në maj. Indekset e çmimeve të mishit shënuan një ulje prej 0.8 për qind gjatë së njëjtës periudhë.