Britania do të nxjerrë kompaninë Huawei nga rrjeti 5G deri në 2027
Sharr Travel

Britania do të nxjerrë kompaninë Huawei nga rrjeti 5G deri në 2027

Në një moment të rëndësishëm, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar njoftoi se do të kërkojë nga gjiganti i teknologjisë kineze Huawei të dalë nga rrjeti 5G i Mbretërisë së Bashkuar deri në vitin 2027.

Sekretari i Kulturës, Oliver Dowden, dorëzoi në parlament vendimin përfundimtar të qeverisë pasi Kryeministri Boris Johnson thirri një takim të Këshillit të Sigurisë Kombëtare të Britanisë.

Dowden shtoi se asnjë tërësi pajisjesh të reja Huawei 5G nuk mund të blihet pas 31 dhjetorit 2020, por pajisjet më të vjetra 2G, 3G dhe 4G mund të mbeten derisa ato të vjetërohen.

Mbetet të shihet nëse ky veprim do të kënaqë deputetët rebelë konservatorë, të cilët i kanë bërë presion qeverisë për të zbatuar një ndalim të plotë, siç ka bërë SHBA-ja dhe Australia.

Në janar, qeveria fillimisht kishte vendosur të kufizojë pjesën e tregut të Huawei në 35 për qind dhe t'i lejojë ata të përfshihen në sektorë jo kritikë të rrjetit 5G.

Shërbimet e inteligjencës britanike ishin fillimisht të sigurta se mund të përmbajnë ndonjë kërcënim të mundshëm, por pasi SHBA vendosën sanksione ndaj teknologjisë amerikane të përdorur nga Huawei, shërbimet e inteligjencës britanike filluan të rivlerësojnë situatën.

Tani ata thonë se nuk mund të jenë të sigurt se teknologjia e Huawei, pa komponentët e SHBA-së, është e sigurt.

Kompanitë britanike të telekomit kanë paralajmëruar ndërprerje të 5G nëse Huawei nxirret shumë shpejt, dhe masa gjithashtu mund të rrisë koston dhe kohën e nevojshme për shtrirjen e 5G në Mbretërinë e Bashkuar.

Mbretëria e Bashkuar dhe SHBA janë aleatë të afërt dhe aktualisht janë duke negociuar një marrëveshje të tregtisë së lirë pas Brexitit. Është SHBA ajo që ka ushtruar presionin më të madh ndaj Britanisë për largimin e Huaweit kinez nga rrjeti i saj 5G, madje duke kërcënuar shpërndarjen e vazhdueshme të inteligjencës midis Washingtonit dhe Londrës.

Marrëdhëniet e Britanisë dhe Kinës janë tensionuar kohët e fundit, rreth trajtimit të pandemisë së koronavirusit të ri (COVID-19) nga Kina, si dhe ligjit të ri të diskutueshëm mbi Hong Kongun, të cilin Britania e kundërshtoi me zë, duke shkuar deri aty sa të ofrojë mundësinë për nënshtetësinë britanike për rreth 3 milionë banorë të Hong Kongut.

Kina, megjithatë, është një partner i rëndësishëm tregtar i Britanisë, e cila pas Brexit do të kërkojë të bëjë marrëveshje tregtare në të gjithë botën.

Lord Browne, ish shefi ekzekutiv i BP, tha se ai do të tërhiqet nga pozicioni i tij aktual si kryetar i Huawei-t në Britani.

Kina ka thënë se do të vëzhgojë nga afër lëvizjet e Britanisë ndaj Huawei-t.

"Kjo do të tregojë nëse është e sigurt që Kina të vazhdojë investimet e saj në vend, dhe gjithashtu mund të shërbejë si gur themeli i tendencave të tregut në Mbretërinë e Bashkuar pas Brexit", tha Ministria e Jashtme në një deklaratë para njoftimit të Britanisë, sipas Global Times.

"Vendimi (për Huawei) gjithashtu mund të dëshmojë nëse Mbretëria e Bashkuar mund të sigurojë një mjedis të hapur, të drejtë dhe jo-diskriminues të biznesit për kompanitë kineze në vend", theksohet në deklaratë.