Gjermani, pandemia e preku ekonominë më shumë se kriza e 2008-s

Gjermani, pandemia e preku ekonominë më shumë se kriza e 2008-s

Pandemia e koronavirusit e zhyti ekonominë më të madhe të Evropës në një rënie më të madhe sesa ajo e krizës financiare globale të vitit 2008, tha sot Zyra Federale e Statistikave.

“Tregu financiar dhe kriza ekonomike e viteve 2008-09 filloi mjaft ngadalë dhe fillimisht nuk pati ndikim të dukshëm në tregun e punës”, shtoi ajo.

Ekonomia gjermane regjistroi një rënie të paparë në tremujorin e dytë të vitit 2020, me vlerësimet fillestare që tregojnë se PBB-ja u tkurr me 10,1% në tremujorin e kaluar.

Gjatë krizës financiare dhe ekonomike globale 2008-09, e cila e kishte origjinën në tregun e banesave në SHBA, PBB-ja gjermane ra 4,7% në tremujorin e parë të 2009.

Ekonomia u rimëkëmb nga gjysma e dytë e vitit 2009, por Gjermania nuk rimori nivelet e PBB para krizës deri në tremujorin e parë të 2011.

Në mënyrë të ngjashme, ekonomistët parashikojnë se ekonomia gjermane do të fillojë të rimëkëmbet në gjysmën e dytë të vitit 2020, por presin që do të kalojë kohë para se të kthehet në forcën e saj të mëparshme.


MË SHUME NGA Ekonomi