Bie numri i të punësuarve në Britani të Madhe

Bie numri i të punësuarve në Britani të Madhe

Numri i të punësuarve në tremujorin e dytë në Britani të Madhe ka shënuar rënien më të madhe në pothuajse dhjetë vjet të fundit.

Sipas të dhënave të publikuara sot nga Zyra e statistikave ONS, në periudhën prill-qershor, numri i të punësuarve u ul me 220.000, që është rënia më e madhe tremujore nga maji deri në korrik 2009.

Ulja e numrit të të punësuarve, me 135.000, është më e madhja që nga periudha midis korrikut dhe shtatorit 2011, tha zyra e statistikave në një deklaratë.

ONS thekson gjithashtu se pandemia në tregun e punës ka goditur punëtorët më të rinj dhe më të vjetër dhe ata me punë manuale.

Megjithëse niveli i punësimit ra, papunësia nuk u rrit pasi që numri i atyre që hoqën dorë nga kërkimi i punës u rrit, shpjegon ONS.

Shkalla e papunësisë vlerësohet në 3.9 për qind dhe është kryesisht e pandryshuar në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, por edhe në krahasim me tremujorin e kaluar.

Megjithatë ka frikë se mund të rritet shpejt pasi masat e qeverisë për të ruajtur vendet e punës në krizën koronare do të hiqen në fund të tetorit.

"Programi i subvencioneve të punës për punëtorët e papunë nuk është i lirë dhe ka çuar në një rritje dramatike të borxhit të qeverisë," tha Garry Young, zv / drejtori i Institutit Kombëtar për Kërkime Ekonomike dhe Sociale, në një koment për Guardian.

"Sidoqoftë, nuk ka dyshim se ai e shpëtoi ekonominë nga dëme shumë më të mëdha," thekson Young.

Drejtori i Institutit për Kërkime të Punësimit, Toni Wilson, ka frikë se deri në fund të vitit shkalla e papunësisë mund të rritet në rreth 10 për qind, një nivel që nuk shihet që nga muajt e parë të mandatit të Margaret Thatcher në vitet 1980.