Easyjet raporton humbjen e parë në historinë e tij

Easyjet raporton humbjen e parë në historinë e tij

Këtë javë, Easyjet njoftoi humbjen e saj të parë vjetore prej gati 1.3 miliardë £, humbja e vetme në 25 vitet e funksionimit.

Ndërsa Covid-19 vendosi avionët e linjës ajrore, të ardhurat u zhdukën. Të ardhurat për vitin deri në 30 shtator 2020, u zvogëluan në 3 miliardë funte, vetëm 47% e 6.4 miliardë funte të fituara një vit më parë.

Kostot u shkurtuan me 1.7 miliardë £ nga 6.0 miliardë në 4.3 miliardë £, një rënie prej 28%. Megjithatë, kjo nuk ishte e mjaftueshme për të mbuluar rënien e të ardhurave prej 3.4 miliardë funte, duke marrë fitime vjetore nga 0.4 miliardë në 1.3 miliardë funte.

Kilometrat e pasagjerëve të fluturuara ndërmjet 1 tetorit 2019 dhe 30 shtator 2020 ishin 52% nën numrin e fluturuar gjatë 12 muajve të mëparshëm. Gjatë tremujorit të dytë të vitit 2020, biznesi ishte pothuajse në ngecje.

Pandemia ka fshirë 1,1 miliardë funte nga pasuritë neto të linjës ajrore duke e lënë atë me 1,9 miliardë funte.

Biznesi zviceran i Easyjet është goditur rëndë. Numri i pasagjerëve zviceranë nga viti në vit ra me 48% – 45% në Gjenevë dhe rreth 50% në Basel.

Përkundër një rritje të madhe të borxhit nga 1.3 miliardë në 2.7 miliardë funte, më 30 shtator 2020 kompania kishte rezerva parash prej 2.3 miliardë funte, nga 1.6 miliardë £ një vit më parë.