Zbulohen rezerva të mëdha të qymyrit në Oqeanin Arktik

Zbulohen rezerva të mëdha të qymyrit në Oqeanin Arktik

Një studim i ri ka arritur të zbulojë se ngrica e përhershme nën Oqeanin Arktik në Arktik mban 60 miliardë ton metan dhe 560 miliardë tonë karbon organik.

Aktualisht nuk përfshihen në asnjë model klimaterik, shkruan Yale Environment, transmeton RTKLive.

Vlerësimi i studiuesve është se sasia e qymyrit të ngrirë nën det është më e madhe se ajo që njerëzit kanë shfrytëzuar në atmosferë deri më tani që kur filloi revolucioni industrial.

Sipas raportit, botuar në revistën Environmental Research Letters, çdo vit 140 milion ton dioksid karboni dhe 5.3 milion ton metan lirohen nga përhapja e ngrirjes së Arktikut çdo vit - kjo korrespondon me emetimet vjetore në Spanjë.

Por studiuesit thonë se ngrohja globale ka të ngjarë të përshpejtojë procesin e shkrirjes.

“Është përgjuar atje poshtë dhe është një burim potencialisht i madh i karbonit, veçanërisht i metanit, thotë Jennifer Frederick, një nga bashkëautorët e studimit./RTKLive