Finlandë: Qeveria planifikon të mbyllë restorantet përsëri

Finlandë: Qeveria planifikon të mbyllë restorantet përsëri

Ndaj këtij vendimi ka reaguar sindikata e restoranteve, e cila kërkon paketë kompensimi dhe kornizë të qartë për kufizimet.

Timo Lappi, përfaqësues i Shoqatës së Shërbimeve të Turizmit dhe Restorantit (CEO), thotë se numri i falimentimeve do të rritet edhe pa kufizime të reja.

Kryeministrja Sanna Marin, në vendimin qeveritar, të marrë të enjten në mëngjes, deklaroi se restorantet do të mbyllen nga legjislacioni i emergjencës për tre javë nga 8 marsi në zonat ku ka përhapje të madhe të koronavirusit, njofton Hs, transmeton RTKLive.

Në praktikë, mbyllja është e ngjashme me një vit më parë në pranverë, që do të thotë se shitja e ushqimit është e lejuar.

Arsyeja kryesore për vendosjen e rrethanave të jashtëzakonshme ka qenë që restorantet nuk mund të mbyllen sipas Aktit aktual të Sëmundjeve Infektive.

Timo Lappi, përfaqësues i Shoqatës së Turizmit dhe Shërbimeve të Restoranteve (CEO), tha se lajmi i rishpalljes së gjendjes së jashtëzakonshme pas pranverës së kaluar është "shumë i ftohtë".

“Kriza, e cila zgjati për gati një vit, ka trajtuar sektorin, sipërmarrësit dhe punëtorët me një dorë të rëndë. Pas lajmit pozitiv në fund të vitit të kaluar, është një zhgënjim i madh që virusi ka filluar të përhapet përsëri”, deklaroi Lappi.

Sipas kryeministres Marin, restorantet do të mbyllen për tre javë dhe pas kësaj ata do të rihapen.

Timo Lappi thekson se nëse restorantet janë të mbyllura, kjo duhet të bëhet vetëm në bazë të domosdoshmërisë dhe proporcionalitetit.

Ai vëren se kufizimet duhet të marrin parasysh të paktën tre gjëra: ndryshimet rajonale, modelet e funksionimit të restoranteve dhe paketën e kompensimit./RTKLive


MË SHUME NGA Ekonomi