Muzeu ”fanatik” i historisë amerikane

Muzeu ”fanatik” i historisë amerikane

Muzeu Amerikan i Historisë Natyrore, gjendet në Upper West Side të Manhattan, New York City. I rrethuar nga parku, ‘’Theodore Roosevelt’’, përtej rrugës nga Central Park, kompleksi muzeor përfshin 26 ndërtesa të ndërlidhura që strehojnë 45 salla ekspozitash të përhershme, përveç një planetariumi dhe një bibliotekë.

Koleksionet muzeore përmbajnë mbi 34 milionë ekzemplarë të bimëve, kafshëve, fosileve, shkëmbinjve, meteoritëve, mbetjeve njerëzore dhe objekteve kulturore njerëzore, si dhe koleksione të specializuara për indet e ngrira dhe të dhënat gjenomike dhe astrofizike, nga të cilat vetëm një fraksion i vogël mund të shfaqet në çdo kohë të dhënë.

©history

Muzeu zë më shumë se 2 milionë metra katrorë (190,000 m2), ka një staf shkencor me kohë të plotë prej 225 personash, sponsorizues i mbi 120 ekspeditave të veçanta në terren çdo vit, dhe mesatarisht rreth pesë milionë vizita në vit.

Deklarata e misionarëve të Muzeut Amerikan të Historisë Natyrore është: “Të zbulojmë, interpretojmë dhe shpërndajmë – përmes kërkimit shkencor dhe edukimit – njohuri rreth kulturave njerëzore, botës natyrore dhe universit”.

©history

Që nga viti 1930, pak është shtuar në pjesën e jashtme të ndërtesës origjinale. Arkitekti Kevin Roche dhe firma e tij Roche-Dinkeloo,- kanë qenë përgjegjës për planifikimin e muzeut që nga vitet 1990.

Janë kryer rinovime të ndryshme si në ambientet e brendshme ashtu edhe në ato të jashtme. Rinovimet në Sallën Dinosaur u ndërmorën duke filluar më 1991 dhe muzeu gjithashtu restauroi muralin në Sallën Përkujtimore të Roosevelt më 2010.

©history

Në vitin 1992 firma Roche-Dinkeloo projektoi Bibliotekën tetëkatëshe. Sidoqoftë, tërësia e masterplanit nuk ishte realizuar plotësisht dhe deri në vitin 2015, muzeu përbëhej nga 25 ndërtesa të ndara që ishin të lidhura keq.

Presidentët e muzeut

Dy presidentët e parë të muzeut ishin John David Wolfe (1870–1872) dhe Robert L. Stuart (1872–1881), të dy themelues të muzeut. Jesup ishte president për më shumë se 25 vjet, duke mbikëqyrur zgjerimin e tij dhe pjesën më të madhe të epokës së artë të eksplorimit dhe mbledhjes.

Presidenti i katërt, Henry Fairfield Osborn, u emërua më 1906 pas vdekjes së Jesup.

Historia

Salla e gjitarëve afrikanë u propozua për herë të parë në muze nga Carl Akeley rreth vitit 1909. Koncepti i tij origjinal paraqet peizazhet dhe kafshët e Afrikës që zhdukeshin me shpejtësi. Qëllimi ishte që një vizitor i sallës, mund të ketë iluzionin, në rastin më të keq, të kalojë një seri fotografish të Afrikës së lashtë, dhe në rastin më të mirë, mund të mendojë për një moment se ai ka shkelur (8,000 km) përtej detit në Afrikë.

©history

Propozimi i Akeley u diskutua si me bordin e kujdestarëve ashtu edhe me presidentin e muzeut, Henry Fairfield Osborne. Për të financuar krijimin e tij, Daniel Pomeroy, një i besuar i muzeut dhe partner në J.P. Morgan, u ofroi investitorëve të interesuar mundësinë për të shoqëruar ekspeditat e muzeut në Afrikë në këmbim të financimit.

©history

Salla e Popujve Afrikanë

Salla e Popujve Afrikanë është prapa Sallës Akeley të Gjitarëve afrikanë dhe nën Sallën e Sanfordit të Zogjve të Amerikës së Veriut. Ajo është e organizuar nga katër ekosistemet kryesore që gjenden në Afrikë: Lugina e Lumit, Grasslands, Forest-Woodland, dhe Desert.

Çdo seksion paraqet objekte dhe ekspozita të popujve vendas në të gjithë Afrikën. Salla përmban tri diorama dhe ekspozitat përfshijnë një koleksion të madh të kostumeve shpirtërore të ekspozuara në seksionin Forest-Woodland.

Bashkimi i pjesëve të sallës është një krahasim shumëplanësh i shoqërive afrikane bazuar në gjuetinë dhe grumbullimin, kultivimin dhe zbutjen e kafshëve. Secili lloj i shoqërisë paraqitet në një kontekst historik, politik, shpirtëror dhe ekologjik.

Salla e Meksikës dhe Amerikës Qendrore

Salla e Meksikës dhe Amerikës Qendrore është një sallë njëkatëshe në katin e dytë të muzeut prapa Zogjve të Botës dhe para Sallës së Popujve të Amerikës së Jugut. Ajo paraqet objekte arkeologjike nga një gamë e gjerë e civilizimeve para-kolumbiane që dikur ekzistonin në të gjithë Amerikën e Mesme, duke përfshirë Majat, Olmec, Zapotec dhe Aztec.

Për shkak se shumica e këtyre civilizimeve nuk lanë pas shkrime të regjistruara ose ndonjë kontakt me civilizimin perëndimor, qëllimi kryesor i sallës është të bashkojë atë që është e mundur të dihet rreth tyre vetëm nga artefaktet.

/history/