Gratë që ndyshuan fotografinë
Rtklive
   Histori

Gratë që ndyshuan fotografinë

Në vitin 1955, Muzeu i Artit Modern vendosi atë që mund të konsiderohet si studimi më i famshëm i fotografisë i të gjitha kohërave “The Family of Man”. Ajo fotografi mblodhi talentët e shekullit XIX: Henri Cartier-Bresson, Roy DeCarava, Ansel Adams, Edward Weston, Garry Winogrand dhe August Sander. Sidoqoftë, demografia e shfaqjes la diçka për të dëshiruar nga 251 artistë të përfshirë, më pak se 40 prej tyre ishin gra.

Një ekspozitë e re, që u hap në fillim të këtij muaji në Muzeun Metropolitan të Artit, vazhdon përpjekjet e fundit për të futur gratë në historinë e fotografisë. Organizuar nga Andrea Nelson dhe Mia Fineman me Virginia McBride, “The New Woman Behind the Camera”, paraqet 120 gra fotografe që punonin gjatë shekullit XIX. Fokusi i kësaj nuk janë vetëm artistet perëndimore që tashmë janë të njohura, të tilla si Dorothea Lange dhe Claude Cahun, por edhe artiste të panjohura nga pjesë të tjera të botës, puna e të cilave ka qenë me ndikim.

Të tillë ishin emrat e mëposhtëm, të cilët përmes kësaj ekspozite do të udhëtojnë përreth Amerikës.

Consuelo Kanaga
Kur Consuelo Kanaga vdiq më 1978, New York Times e quajti atë një nga gratë fotografe më të shquara të kohës së saj. Deri në vitin 1993, megjithatë, kur Muzeu në Brooklyn i kushtoi asaj një retrospektivë, reputacioni i Kanagas ishte zbehur tejet shumë. Edhe sot, Kanaga nuk është askund e famshme sa disa nga artistët që ajo i quante miq, mes tyre Imogen Cunningham, Alfred Stieglitz dhe Tina Modotti. Kjo i detyrohet pjesërisht disponimit të Kanagas pasi ajo nuk ishte një person i vetëpromovimit, me gjithë punën që bënte.

©Metropolitan Museum of Art, Art Resource, New York

Kanaga u mor me fotografi në një kohë kur meritat e saj artistike ishin ende subjekt i debateve.

Në vitet e rinisë, Kanaga filloi të krijonte portrete të saj nënshkruese të ulëseve të Zezës, një lëvizje e pazakontë në atë kohë, për një fotograf të bardhë. Ajo është një pemë e jetës për ta, vepra e saj më e famshme, paraqet një nënë me ngjyrë me dy fëmijët e saj të paraqitur në një mur betoni.

Karimeh Abbud
Për një sy të pastërvitur, fotografitë e Karimeh Abbud mund të mos jenë lexuar si art, dhe në fakt, ato shpesh janë bërë për qëllime komerciale. Por, me portretin e saj në studio, fotografja palestineze hartoi një rrugë që të tjerët e kanë ndjekur në dekadat që kur ajo vdiq më 1940.

©Issam Nassar

Për historianët, puna e saj mbetet e rëndësishme sepse shënon një moment historik. Abbud besohet të jetë fotografja e parë grua në Palestinë, dhe ndoshta edhe një nga fotografet e para në botën arabe. Megjithatë, puna e saj mbetet pak e njohur dhe madje nuk u bë objekt i një ekspozite muzeale deri në vitin 2017, kur Darat al Funun, një hapësirë ​​arti në Ammann të Jordanisë, organizoi një sondazh bazuar në veprat nga koleksioni i Ahmad Mrowat, një koleksionist kryesor i veprës së Abbud.

E lindur në Betlehem më 1893, Abbud u bë fotografe në vitet 1920, duke kthyer lentet e saj kah gratë dhe fëmijët përreth saj. Më vonë, ajo do të vazhdonte të hapte studiot në vende të ndryshme, përfshirë Jeruzalemin dhe Nazaretin, dhe të krijonte portrete që i paraqisnin pozuesit e saj siç ishin.

Homai Vyarawalla
Homai Vyarawalla, fotoreporterja e parë në Indi, shpesh merrte qasje faktike ndaj punës së saj, e pyetur pse u mor me fotografi, ajo do të thoshte, se ishte thjesht punë. Megjithatë, fotografitë mahnitëse që ajo bëri në Indi, gjatë një periudhe tranzitore në mes të shekullit XIX, e bëjnë të vështirë të imagjinohet se ajo nuk kishte një qëllim më poetik.

©HV Archive/Alkazi Collection of Photography

Me shkrepjet e saj goditëse, Vyarawalla dha dëshmi për udhëheqjen e kryeministrit Jawaharlal Nehru, me të cilin ajo u miqësua pasi ai e vuri re duke bërë fotografi, si dhe aktivizmin e Mahatma Gandhit. Në çdo kohë, kur ndodhte një ngjarje e rëndësishme në vend, ajo mund të gjendej në skenë, shpesh e veshur me sari ose një “salwar”.

Megjithatë, në fillim të karrierës së saj, emri i saj nuk dihej shumë. Kjo ishte, pjesërisht, sepse ajo po botonte fotografi me emrin e burrit të saj, Manekshaw Jamshetji Vyarawalla. Gradualisht, ajo filloi të kërkonte njohje për punën e saj dhe kur u punësua në Shërbimin Informativ Britanik në vitet ’40, Homai kërkoi pagimin e një rupie për të bërë fotografi.

Ilse Bing
Dikur e quajtur “Queen of Leica”, Ilse Bing ishte një nga fotografet më të mira që punoi në Evropë para Luftës së Dytë Botërore. Ajo e mori atë pseudonim nga kamera e vogël “Leica” që shkrepi me të, të cilën e përdori për të zënë imazhe moderne që theksojnë shpesh kompozimet diagonale. Përmes thjerrëzave të saj, pellgjet në rrugët e qytetit, hijet e hedhura nëpër parvazet dhe turmat që përshkojnë sheshet, bëhen vizione të ndryshimeve të modernitetit në shoqëri.

©Ilse Bing Estate/Collection of Michael Mattis and Judith Hochberg

Bing fillimisht synonte të bëhej një historiane e artit, dhe përpjekjet e saj të para fotografike u bënë si pjesë e tezës së saj të doktoratës gjatë viteve 20. Në vitin 1940, Bing dhe burri i saj, që të dy ishin hebrenj, u dëbuan nga Parisi i okupuar dhe u internuan për nëntë muaj. Me ndihmën e një redaktoreje mode në Harper’s Bazaar, ata të dy morën viza dhe përfunduan në New York, ku Bing qëndroi për pjesën më të madhe të karrierës së saj.

Lola Álvarez Bravo
Një fotografe moderniste, prodhimi i së cilës përfshinte fotoreporterinë dhe punën më eksperimentale, Lola Álvarez Bravo tha se me fotografitë e saj dinamike bardhë e zi, ajo synonte të shfaqte jetën që gjeti përpara saj. Imazhet e saj të Meksikës, ku ajo lindi dhe u rrit, nuk janë thjesht dokumente, por diçka më shumë. Ato janë interpretime ekspresive të njerëzve dhe vendeve ku ata banojnë, të mbushura me hije dramatike dhe diagonale të mprehta që përshkojnë imazhet e saj. Herë pas here, ato gjithashtu kishin një kontekst të hapur politik, siç ishin imazhet e meksikanëve indigjenë dhe të varfër.

©Lola Álvarez Bravo, The Freeloaders, 1955

Vetëm dy dekadat e fundit studiuesit amerikanë filluan të bëjnë një vlerësim të punës së saj. Pasi u zbulua një numër i shkrepjeve të saj të panjohura në vitin 2007, vëmendja i është kushtuar fotografive të saj, veçanërisht imazheve që kufizohen me abstraksionin. Álvarez Bravo i quajti vepra jotregtare si “mis fotos, mi arte”./ART News


MË SHUME NGA    Histori