BERZH dyfishon parashikimin për rritjen e PBB-së në Rumani

BERZH dyfishon parashikimin për rritjen e PBB-së në Rumani

PBB-ja e Rumanisë do të rritet me 6% në vitin 2021 dhe ekonomia e vendit do të rritet me 1.9% mbi nivelin e para krizës në vitin 2019 – sipas raportit të fundit të Perspektivave Ekonomike Rajonale të publikuar nga Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH).

BERZH dyfishoi parashikimin për rritjen ekonomike të vendit këtë vit, nga 3.0% të parashikuar në shtatorin e kaluar – pak para se një valë e re COVID-19 të godiste Europën. 

Sidoqoftë, Rumania nuk u prek shumë nga kriza shëndetësore gjatë dimrit dhe ekonomia kryesisht e hapur e ndihmoi vendin të arrinte performanca të mira në tremujorin e fundit të vitit 2020 dhe tremujorin e parë të këtij viti. Në rajon, vetëm Polonia (+ 2.2%), Lituania (+ 2.1%) dhe Serbia (+ 4.9%) e kanë përballuar më mirë krizën. 

Rumania e përballoi krizën COVID-19 më mirë sesa pritej fillimisht, pasi PBB-ja ra me 3.9% në vitin 2020, bën të ditur BERZH. Në përgjithësi, konsumi privat përjetoi rënien më të madhe në vitin 2020, me 4.9%, ndërsa investimet e qëndrueshme dhe eksportet neto shënuan rritje, shkruan raporti. 

Në dy tremujorët e fundit (T4-T1), ekonomia është rritur me një ritëm të fortë, pasi masat e kontrollit kishin një ndikim të kufizuar në aktivitetin ekonomik. Në tremujorin e parë të vitit 2021, PBB-ja arriti nivelet parapandemike në terma të rregulluar, duke ndikuar në rimëkëmbjen afatshkurtër të nxitur nga kërkesa e brendshme. 

Në frontin e jashtëm, eksportet e mallrave u rritën në fund të vitit 2020, por vrulli u dobësua në tremujorin e parë të vitit 2021, duke reflektuar mungesat e furnizimit në prodhim, ndërsa eksportet e shërbimeve u rikuperuan në nivelet parapandemike në tremujorin e parë. 

Nga ana fiskale, deficiti i lartë strukturor dhe masat e mbështetjes prej rreth 4.5% të PBB-së, çuan në një përkeqësim të ndjeshëm të bilancit të qeverisë në -9.2% të PBB-së në vitin 2020 (sipas metodologjisë ESA) dhe rritjen e borxhit publik në 47% të PBB-së. 

Në përgjithësi, BERZH parashikon që vrulli aktual i ekonomisë të çojë në rritjen e PBB-së me 6% në vitin 2021. 

Në vitin 2022, Programi i Rimëkëmbjes dhe Qëndrueshmërisë pritet të nxisë rritjen e investimeve në veçanti, ndërsa konsumi privat dhe përmirësimi gradual i eksporteve neto mund të çojnë në një rritje ekonomike deri në 5% në vitin 2022. Rreziqet kryesore kanë të bëjnë me evolucionin e pandemisë.