Gërxhaliu: Open Ballkan nuk është në interes të rajonit tonë

Gërxhaliu: Open Ballkan nuk është në interes të rajonit tonë

Ish-kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës dhe njëherit ekspert i ekonomisë, Safet Gërxhaliu, tha se inciativa e re e kaluar nga Minishengeni në Open Ballkan është një inciativë që më tepër ka konotacion politik që përmbush agjendën e Vuçiqit, Ramës dhe Zajevit sesa që është në interes të Ballkanit Perëndimor.

Sipas Gërxhaliut, nëqoftëse ka qenë një inciativë rajonale që ka qenë mjaft e suksesshme, ajo ka qenë procesi i Berlinit në të cilin kanë qenë të përfshira të gjitha vendet e Ballkanit Perendimor.

Por kjo që ka ndodh dje siç vlerëson ai është një inciativ që e dëmton Ballkanin Perëndimor dhe në veçanti e devalvon vlerën e procesit të Berlinit që ka qenë inciatiava me substanciale.

''Ajo çka duhet të thuhet është se Kosova nuk e meriton një nënqmim të till çfarë është përdor në fjalime gjatë ditës se djeshme në Shkup, por si do qoftë Kosova duhe të jetë prezente në këto inciativa sepse nuk duhet të gjeneroj Kosova si shtet i ri politika refuzues por argumentuese."

"Nuk mund te jem pjesë e inciativae rajonale nëqoftëse nuk jemi të barabart dhe nesë Kosova gjithmon është e diskriminuar sepse në këtë drejtim argumentet janë në anën e Kosovës për të kërkuar barazi", ka thënë Gërxhaliu.

Nesë sipas tij analaizohen e dhe parimet e WTO partneriteti dhe reciprociteti janë kushte esenciale dhe në ketë derjtim nëqoftëse sjemi të barabart të gjitha këto inciativa do të jenë të gjykuara paraprakisht për të dështuar.

Sa i përketë aspektit ekonomik Kosova sipas Gërxhaliut do të jetë e hendikepuar sepse është krijuar një treg prej 40 milionë konsumatorëve nga Sebria, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut, por edhe po te jemi pejsë nëse s'jemi të barabart do të jemi të gjykyar për të dështuar.

''Në ketë drejtim besoj që është koha kur Kosova duhet të promovoj politika integrues, te jëtë pjesë e eliminimit të barrierave në Ballanin Perendimor, pejsë e përmbushjes se katër lirive si të lëvizjes kapitale, të njerëzve, shëbimeve dhe mallrave, por kjo arrihet vetëm në formë të barabart dhe jo në form të diskrimuar siç ka ndodh ku qytetarët e kanë të pa mundur të udhëtojnë në Bosnjë dhe në Serbi."

"Nuk do të ketë asnjë inciativ në Ballkanin Perëndimor që do të ketë sukses deri sa të zgjidhen problmet politike dhe deri sa Serbia nuk çlirohet nga Kosova dhe Kosova nga Bosnja dhe Serbia", ka vlerësuar Gërxhaliu.

Prandaj sipas tij vetëm të barabart Ballkani ec përpara përdnryshe do të sjellemi në të njejtin rreth çfarë është sjellur Ballkani në 20 vitet e fundit.