Rritja ekonomike e Turqisë në 2021 mund të jetë më e larta në një dekadë
Sharr Travel

Rritja ekonomike e Turqisë në 2021 mund të jetë më e larta në një dekadë

Fitch Ratings ka rishikuar parashikimet e rritjes ekonomike të Turqisë për vitin 2021 në 9.2 për qind, sipas Perspektivës Globale Ekonomike të agjencisë së vlerësimit për muajin shtator, të publikuar të enjten.

Shifra e re është një rishikim i rritjes masive nga azhurnimi i mëparshëm i agjencisë i bërë më 13 gusht kur rishikimet e rritjes së Turqisë ishin në 7.9 për qind, nga 6.3 për qind.

"Rritja në 2021 ka të ngjarë të jetë më e larta në pothuajse një dekadë ndërsa vazhdon rimëkëmbja nga kriza e pandemisë", tha raporti, duke shtuar se vrulli ekonomik ka vazhduar në gjysmën e dytë të këtij viti me rimëkëmbjen e vazhdueshme në treguesit kryesorë dhe indekset e lëvizshmërisë.

Fitch potencoi se pret që rritja e Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) të Turqisë të ngadalësohet në 3.5 për qind në 2022, por më pas do të rimëkëmbet në 4.5 për qind në 2023 "pasi qëndrimi i politikës pritet të lehtësohet përpara zgjedhjeve të përgjithshme të 2023".

"Normat aktuale të rritjes së fortë janë shoqëruar me inflacion të lartë dhe në rritje", thuhet në raport.

Agjencia vlerëson se inflacioni në Turqi do të arrijë në 17.2 për qind këtë vit dhe 13.4 për qind vitin e ardhshëm dhe më pas 10.5 për qind në 2023.

"Me 19.3 për qind në gusht, inflacioni ishte shumë mbi objektivin e bankës qendrore dhe ishte pak mbi normën e interesit të politikës në 19 për qind", thuhej në raport.

"Pjesa më e madhe e rritjes së inflacionit është nxitur nga mallrat, në veçanti çmimet e ushqimit dhe energjisë, megjithëse shërbimet gjithashtu kanë kontribuar në normën kryesore ndërsa ekonomia vazhdon të rihapet", thuhet më tej.

Sipas Fitch, Turqia ishte ndër vendet si Polonia, Meksika, Rusia dhe Afrika e Jugut që kanë parë gjithashtu përmirësime në rritjen e PBB-së.


MË SHUME NGA Ekonomi